'

Međunarodno priznat HOO, rodio se Benjamin Franklin i Al Capone

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Današnji dan značajan je za Hrvatski olimpijski odbor, koji je 17. siječnja 1992. godine međunarodno priznat, ali zanimljiv je i za američku povijest. Naime na današnji dan rodio se Benjamin Frankiln američki državnik, filozof i znanstvenik, ali i Al Capone američki kriminalac i mafijaš.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) najviše je nevladino nacionalno sportsko tijelo u koje se udružuju nacionalni sportski savezi, zajednice sportskih saveza i udruge u županijama i Gradu Zagrebu te druge udruge čija je djelatnost od značaja za razvoj sporta i olimpijskog pokreta u hrvatskoj.

HOO međunarodno je priznat 17. siječnja 1992. te svake godine na taj datum dodijeljuje slijedeće nagrade: Nagrada HOO-a Matija Ljubek, Trofej MOO-a, Nagrada Dražen Petrović, Izbor najuspješnijih sportaša HOO-a i Posebna priznanja HOO-a.

Kako je današnji dan od iznimne važnosti za hrvatski sport, tako je važan i za američku povijest. Na današnji dan rodila su se dva vrlo poznata Amerikanca, ali poznati po skroz različitim postignućima. Jedan je filozof i znanstvenik, a drugi je najpoznatiji kriminalac svih vremena.

Američki državnik, filozof i znanstvenik Benjamin Franklin rođen je 17. siječnja 1706. u Bostonu. Bio je član američkog kongresa i jedan od autora „Deklaracije neovisnosti“, sudjelovao je i u stvaranju američkog ustava, a borio se i za ukidanje ropstva. Veliku ulogu odigrao je i u ratu SAD-a za nezavisnost.

U Philadelphiji je osnovao prvu javnu knjižnicu uopće, izdvao je novine i tiskao knjige.

Al Capone najpoznatiji američki kriminalac i mafijaš također je rođen na današnj dan, 1899. u New Yorku. Karijeru kriminalca započeo je još s 12 godina kada se pridružio Brooklyn Rippers bandi.

Međutim, jedno vrijeme je pokušao raditi pošteno pa se zaposlio u Howard Innu, restoranu na obali Coney Islanda. Dok je tamo radio prišao je sestri Franka Galluccia i rekao joj: „Imaš divnu guzu, shvati to kao kompliment“. Nakon te izjave njen brat je tražio ispriku, ali kada mu je Al prišao, Galluci je izvadio nož i razrezao Alov lijevi obraz. Otuda i nadimak „Scareface – Lice s ožiljkom“. Novinarima je taj ožiljak tumačio kao ranu zadobivenu u Francuskoj u Prvom svjetskom ratu.

Sa samo 26. godina postao je šefom jedne od najvećih mafijaških obitelji, koja je brojila preko 1000 članova. Iako je Al Capone bio ubojica, svodnik, utjerivač i trgovac alkoholom javnost ga je voljela. Često bi bio u društvu političara, poslovnih ljudi i filmskih zvijezda.

Popularni Članci