Ubijen Magellan, uhićen Mussolini

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Jedan od najvećih svjetskih istraživača, čovjek koji je prvi oplovio Zemlju Ferdinando Magellan ubijen je na današnji dan. Međutim, današnji dan ostat će zapamćen i po uhićenju fašističkog diktatora Mussolinija.

Prema povijesnim zapisima Magellan je na stjenovitu koraljnu plažu sa sobom poveo samo 48 naoružanih ljudi dok je domorodačka vojska s kojom se sukobio brojala više od 1.500 ratnika. Nakon ranjavnja u ruku i nogu, poznatog moreplovaca kao i manji dio njegovih vojnika koji je ostao s njim stradao je pod bjesomučnim napadima domorodačkih ratnika.

Ferdinando Magellan (1480-1521) uz da Gamu i Kolumba treći veliki istraživač koji će ostat zapisan u povijesti kao čovjek koji je prvi oplovio Zemlju. Magellan potječe iz portugalske plemičke obitelji.
Njegovo pravo ime je Fernão de Magalhães a rođen u sjevernom Portugalu 1480. godine. Bio je zainteresiran za geografiju i astronomiju, a posebno je bio fasciniran Christopherom Columbo odnosno njegovim putovanjima. Na svoje prvo putovanje krenuo je kad mu je bilo 22 godine, a na put je krenuo s Vasco da Gamom.

Na današnji dan, 1945. godine kad se Drugi svjetski rat približavao kraju, uhićen je fašistički diktator Benito Mussolini kad je pokušavao pobjeći u Švicarsku. Uhitili su ga talijanski partizani komunisti, u gradiću Dongo na jezeru Como, svega nekoliko kilometara od švicarske granice. Mussolinijev je plan bio iz Italije prebjeći u Švicarsku, a od tamo zrakolovom u Španjolsku. Kad je uhićen, Mussolini je navodno bio prerušen u njemačku vojnu uniformu, no partizani su ga ipak uspjeli prepoznati.

S njim je bila i njegova ljubavnica Clara Petacci te 15-tak ministara i visokih državnih dužnosnika. To nije bilo prvo Mussolinijevo uhićenje. Prethodni je put uhićen po nalogu samog talijanskog kralja, no njemački komandosi pod vodstvom slavnog Otta Skorzenyja uspjeli su ga osloboditi u impresivnoj gerilskoj akciji. Ovaj put, međutim, Mussoliniju nije bilo spasa. Partizani će sljedeći dan ubiti i njega i njegovu ljubavnicu, te članove njegove pratnje.

 

Popularni Članci