Riblja juha na domaći način
Sastojci:
- riblje meso, kosti, glave 1,80 kilograma
- luk 0,20 kilograma
- mrkva 0,20 kilograma
- česan 0,04 kilograma
- pomadora (svježa) 0,12 kilograma
- limun 0,10 kilograma
- petrusin (u listu) 0,05 kilograma
- 1 lovorov list
- ulje (maslinovo) 0,08 litara
- papar 0,002 kilograma
- sol 0,003 kilograma
Oprano riblje meso, kosti i glave pristave se kuhati u hladnu vodu skupa s očišćenim korjenastim začinskim povrćem i začinima.
Juha se lagano kuha oko jedan sat vremena. Tada se izmakne s vatre, pusti staložiti, a zatim se procijedi. Doda se mljeveni papar, limunov sok i po potrebi sol.
U posebnoj posudi skuha se riža „na zub“. Izvađena mrkva iz juhe isječe se na fine rezance. Meso od kuhane ribe očisti se od kože i kosti.
Tijekom posluživanja u juhu stavi se: kuhana riža, sječena mrkva, riblje meso i sjeckani petrusin.
U slast!
Izvor: www.tzdubrovnik.hr