Održana promocija drugog ovogodišnjeg izdanja časopisa ‘Dubrovnik’

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Promocija drugog ovogodišnjeg izdanja časopisa ‘Dubrovnik’ održana je večeras, 27. kolovoza, u klaustru Franjevačkog samostana Male braće. Na predstavljanju su riječ imali Ileana Grazio, Vincije B. Lupis, Antun Nodilo, Luko Paljetak i Ante Šoljić.

U uvodnom govoru, Paljetak je naglasio kako je navedeno izdanje časopisa posvećeno Giuseppeu Verdiju. ‘Vrlo sam zadovoljna što časopis ‘Dubrovnik’ već godinama obilježava obljetnice velikih skladatelja. Tako je ove godine došao red na Verdija i Wagnera, obojica rođena iste godine, bavili se operom, ali svaki na svoj način’ kazala je Grazio. Međutim, časopis je ipak posvećen Verdiju, a Grazio je objasnila i zašto. ‘Ruku na srce, nama je svima bliži Verdi, još od samog početka, odnosno od njegovih prvih skladbi pa do danas. Mi smo živjeli s njegovom glazbom, nama je Wagner ipak malo dalek,’ pojasnila je. Također je naglasila kako časopis sadrži četiri teksta vezana uz Verdija, a jedan od njih govori i o povezanosti Verdija s Korčulom.

Riječ je imao i Nodilo koji je podsjetio kako u našem životnom okružju danas nedostaje viših ciljeva. Oni su, kako kaže, u Dubrovniku oduvijek bili prisutni, no kako vrijeme odmiče, sve smo siromašniji duhovno. Stoga je urađen prilog ‘Duhovni krajolici’, od čega se jedan od dva eseja zove ‘Srđ je naš’ što je vrlo aktualna tema u samom gradu. ‘Kad se kaže riječ Srđ, asocijacija su nebesa ili to kako je Dubrovnik nebeski grad. Što se time zapravo hoće reći? Na što mi ciljamo u toj uzdignutosti? Jasno je kako Srđ moramo imati u duši kao jedno mjesto susreta neba i zemlje inače će se ‘Srđ je naš’ svesti na puku političku parolu. Pri tom se dakako ne misli na nešto prostorno nego na mjesto otvorenosti za ono duhovno, visokorodno,’ kazao je Nodilo.

U popratnom programu nastupili su voditelj Sebastijan Vukosavić, operna pjevačica Diana Hilje i pijanistica Marija Grazio.
 

Popularni Članci