'EU neće platiti Pelješki most koji nije dogovoren s BiH'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na nedavnu izjavu ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić kako je Europska komisija procijenila kako je Pelješki most najbolji način da se spoji jug Hrvatske s ostatkom njenog teritorija, reagirao je pomoćnik ministra za komunikaciju i promet BiH Izet Bajrambašić, a potom i ministar za komunikaciju i promet BiH Damir Hadžić.

Tako je, u intervjuu za Jutarnji list, izjavu ministrice vanjskih poslova proglasio preuranjenom i optimističnom. „Razumijemo kako Hrvatska ima pravo na spajanje svog teritorija i BiH neće praviti problem oko toga. Ali također neće dovesti u pitanje svoj teritorijalni i svaki drugi integritet i suverenitet“, izjavio je Hadžić, pri tome misleći na pravo BiH kao pomorske zemlje na otvoreno more.

Na pitanje što će učiniti ukoliko Hrvatska dobije sredstva EU i započne gradnju bez suglasnosti BiH, Hadžić odgovara kako je siguran kako Hrvatska neće dobiti sredstva iz fondova EU bez prethodnog dogovora s BiH, te je takav ishod proglasio nemogućim scenarijem. „Osim toga tu je sad i EU koja ima pravo glasa. No, Hrvatska nije tako neozbiljna da ide glavom kroz zid, kao što ni mi nećemo tražiti neostvarivo“, kazao je bosanskohercegovački ministar.

Osim toga, naglasio je kako ucjene s njihove strane ne dolaze u obzir. „Kod nas ne postoji nijedna politička opcija koja bi posegnula za ucjenom, ali ni naša javnost nije raspoložena za takvo što“, izjavio je, ali i dodao kako se ni oni neće dati ucjenjivati niti odustati od prava na otvoreno more.

Intervju je zaključen pitanjem cestovnog koridora kroz Neum na što je Hadžić odgovorio kako su uvjeti koji se vezuju uz tu temu potpuno neprihvaljivi. „To bi značilo da nemamo nikakav suverenitet nad cestom odnosno da se odričemo dijela našeg teritorija. Međutim, to ne znači da neki modificirani projekti ne bi mogli doći u razmatranje“, zaključio je Hadžić.

Popularni Članci