Odjel intenzivnog liječenja djece isti kao prije, a on gradi dvokatnicu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Hrvatski pjevač Miroslav Škoro je prije točno pet godina osnovao fundaciju „Milo moje“, a prije tri godine i humanitarnu akciju „Daj 5“, čiji je cilj bio uređenje osječkog Odjela intenzivnog liječenja djece, u kojoj su prikupljena tri milijuna kuna. Međutim, odjel je isti kao i prije, dok Škoro sebi gradi kuću u vrijednosti od 2 milijuna kuna, otkriva Jutarnji list.

Podsjetimo, u akciji je sudjelovalo mnoštvo sponzora, estradnih umjetnika, športaša i drugih poznatih ličnosti koji su pozivali građane da uplate svoj novac, ali su ga i oni sami prikupljali održavajući razne koncerte, kampanje te vršeći vlastite uplate. Pri tome se prvenstveno misli na Miroslava Škora i Blanku Vlašić. Fundacija više ne postoji, budući da svoj rok mora okončati pet godina nakon osnivanja, a to je danas. Iz KBC-a Osijek kažu kako nikada nisu vidjeli novac, niti imaju uvid u to na koji način je on potrošen.

Dan nakon humanitarnog koncerta, Miroslav Škoro i upravitelj funadacije Igor Berecki za medije su izjavili kako je prikupljeno 3 milijuna kuna za navedenu svrhu, mada Berecki danas tvrdi kako je zapravo prikupljeno 2 i pol milijuna kuna, ukoliko se u cifru uračunaju troškovi promocije, prilikom čega je potrošeno oko 700 tisuća kuna, oko 800 tisuća na edukaciju liječnika i medicinskih sestara, a manji dio na nabavu monitora i drugih uređaja. Berecki priznaje da je u svojevrsnom sukobu interesa: on je istodobno predsjednik fundacije koja Odjelu intenzivnog liječenja djece poklanja 2,5 milijuna prikupljenih kuna, ali i šef odjela koji tu donaciju prima.

„Problem je nastao jer KBC Osijek nije osigurao dodatni prostor, a prema projektu Odjel se trebao proširiti na dio koji zauzima bolnička arhiva. Zbog toga Pliva nije uplatila pola milijuna kuna za kupnju opreme, jer kamo ćemo s opremom u ionako skučenom prostoru“, izjavio je Škoro za Jutarnji list te dodao kako je „pomogao sirotu na svoju sramotu“.

Međutim, zanimljivo je to kako je u to vrijeme Škoro počeo graditi veliku dvokatnicu u najelitnijem dijelu Osijeka. „Tu sam kuću kupio još 2007. godine i njena izgradnja nema nikakve veze s novcem prikupljenim u akciji Daj 5“, demantirao je Škoro te dodao kako fundacija, koja je osnovana godinu dana nakon kupnje kuće, ima urednu dokumentaciju o svakoj potrošenoj kuni.

Dubrovački dnevnik/ Jutarnji list
 

Popularni Članci