KAKVA IM JE BILA GODINA? Goran Cvjetinović, Marijana Aksić Vitković i Vlaho Margaretić

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U četvrtom nastavku serijala 'Adio 2013.', kojim se opraštamo od godine na izmaku, gosti su nam Goran Cvjetinović, Marijana Aksić Vitković i Vlaho Margaretić.

Odnosi s javnošću zajednička su im karakteristika. Goran Cvjetinović je viši savjetnik za odnose s javnošću Dubrovačko-neretvanske županije. Cvjetinović je također tajnik Dubrovačke podružnice Hrvatske udruge za odnose s javnošću, novinar i doktorand studija 'Povijest stanovništva'. Iza Marijane Aksić Vitković je duga novinarska karijera, a trenutno je zaposlena kao stručna suradnica za odnose s javnošću Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije, DUNEA-e. Vlaho Margaretić je izvršni direktor marketinga i odnosa s javnošću hotela Hiltom Imperial. Svatko od njih je dao svoje viđenje najvažnijih događaja u Hrvatskoj i Dubrovniku u 2013., te kratke prognoze za 2014. godinu.

1. Koji su po vama najvažniji događaji u protekloj godini u Hrvatskoj, ali i Dubrovniku?
2. Koje događaje nalazite posebno pozitivnim, a koje negativnim?
3. Kakva vam je generalno bila 2013. na poslovnom i/ili privatnom planu?
4. Što očekujete u 2014?

 

Goran Cvjetinović: Još ćemo neko vrijeme tavoriti pri dnu 

(Foto: Goran Cvjetinović, facebook) 

1. Godina od referenduma s različitim kriterijima - od EU preko Srđa do ustavne definicije braka. Veća izlaznost potrebna je za primjerice mijenjanje sustava rasvjete u lokalnoj sredini nego za ulazak u savez država. Smiješno. U EU smo ušli, ali smo u mnogim stvarima zaostali u prošlom, ako ne i pretprošlom stoljeću.

2. Malo je toga pozitivno, a negativna je većina događaja oko kojih se lome koplja - rast nezaposlenosti, dužničkog ropstva i siromaštva, atak na prava manjina, grozna ekonomska situacija, netalentirane ili korumpirane elite staljinističkog modela vladanja - sve to ne nudi nadu u bolje sutra.

3. Godina na poslovnom planu nikad bolja - četiri uspješno odrađene izborne kampanje, nova poznanstva i s njima vezani poslovni izazovi, ponovno uvrštavanje među vanjske suradnike na Odjelu komunikologije Sveučilišta u Dubrovniku. Završio sam i obaveze na poslijediplomskom doktorskom studiju „Povijest stanovništva“, pa mi preostaje dovršiti disertaciju. Privatno me raduje jer mi je u ovoj godini sin Orsat (4) proplivao, osvojio Sniježnicu i uspješno odradio Radionicu kolendi i božićnih pjesama. Također, upoznao sam i divnu obitelj Kapor (Ivonu i Silvana) iz Korčule, pa sam u nekoliko navrata uživao u njihovom gostoprimstvu. 

4. Očekujem korak više na poslu, ali mi je najvažniji cilj napisati i obraniti doktorsku disertaciju. Od društva u cjelini, bilo u Gradu ili državi, ne očekujem ni napredak ni izlazak iz krize (bilo intelektualne bilo gospodarske). Još ćemo neko vrijeme tavoriti pri dnu. Privatno želim dosta druženja i zabave s prijateljima, dugu sezonu na Lokrumu te osvajanje novih vrhova s Orsatom.

 

Marijana Aksić Vitković: Na regionalnoj razini najnegativniji trenutak je pad referenduma o apartamanizaciji Srđa

(Foto: Marijana Aksić Vitković, facebook)

1. Najvažnijim događajem za Hrvatsku, ujedno najpozitivnijim, smatram ulazak u EU. Iako danas možda ne vidimo konkretne učinke tog čina, sigurna sam da će se u budućnosti pokazati njegov značaj.

2. Na regionalnoj razini najnegativnijim trenutkom smatram pad referenduma o apartmanizaciji Srđa. Sramotno je da se većina građana nije izjasnila o tako važnom pitanju za budućnost ovog grada i njegove djece. Na državnoj razini to je ogroman gubitak radnih mjesta.

3. I na poslovnom i privatnom planu godina je bila vrlo uspješna, posebno jer sam postala dio vrijednog, stručnog, mladog tima Regionalne razvojne agencije DUNEA-e, a i privatno su se napokon počeli realizirati neki planovi koji su dugo bili na čekanju.

4. U 2014. očekujem daljnji rast uzlazne putanje.

 

Vlaho Margaretić: Ovo društvo je žedno promjena, ali je prepasivno

(Foto: Vlaho Margaretić, facebook)

1. Naizgled jednostavno pitanje na koje nije tako jednostavno govoriti. Započeli smo godinu u iščekivanju ulaska u Europsku uniju, nadajući se da će to riješiti sve naše probleme. Ali kako čarobnog ključa nema, tako nam ni ulazak u EU nije rješenje svih problema. Iza nas je još jedna uspješna sezona, bolja od prethodne, no pitanje je da li bi s time trebali biti zadovoljni. Što smo ustvari mogli postići? Ja osobno vjerujem da trebamo i možemo više.

2. Ne bih posebno navodio negativne i pozitivne primjere. Mogli bi početi od fiskalizacije, dvojezičnih natpisa do referenduma o ustavnoj definiciji braka. Nisam siguran da sam baš ja osoba koja može odgovoriti što je tu ispravno, a što nije. Ali sam siguran da ima itekako važnijih pitanja. Kao naprimjer: kako osigurati život jedne mlade obitelji? Kako stvoriti radno mjesto mladoj osobi, te joj omogućiti da osnuje obitelj? Vjerujem da smo se cijelu proteklu godinu (uglavnom) bavili krivim stvarima. Ključni problem i dalje su prisutni, dapače, sve su više izraženi. Hrvatsko društvo je žedno za promjenama, za boljim životom, ali je prepasivno. Svi čekaju da netko drugi to napravi za njih.

3. Osobno sam zadovoljan sa vlastitim rezultatima u 2013. godini. Već sam spomenuo iznimno uspješnu sezonu. Sama činjenica da je hotel dobio priznanje najboljeg Hiltona u Europi govori sama za sebe. I moram naglasiti da sam ponosan član tima koji je ostvario taj rezultat. Posebice što smo ovu godinu organizirali brojne projekte za lokalnu zajednicu, poput posjete osnovnoškolaca i upoznavnja s hotelom, potpore i radionica s Eko Omblićima, suradnje s udrugom Idem, posjete doma za stare i nemoćne, te ove posljednje Božićnim radostima za djecu Doma Maslina. Mislim da svi koji su u ovim teškim vremenima  poslovali pozitivno, trebaju biti zadovoljni, ali i zahvalni. Tržišni uvjeti su nemilosrdni, cijene rastu, porezi se mjenjaju. Zato bi želio prenjeti poruku svima da šire pozitivnu energiju, da gledaju u čašu do pola punu, a ne do pola praznu. Optimizam i dobra djela su ono što ovom društvu treba. Isto vrijedi i za rezultate u privatnom planu. Hvala Bogu na zdravlju, a ovo drugo stvaramo sami.

4. Istina, najlakše je biti sudac i promatrati stvari sa strane. Ništa u životu nije ni crno, ni bijelo. Zato iskreno vjerujem i nadam se da će 2014. biti bolja, vedrija i brojnija iskorištenim prilikama, jer kao što je rekao F. Scott Fitzgerald: "Naš životi su definirani prilikama, posebno onim koje smo propustili." 

Prije u 'Adio trinaesta': 

KAKVA IM JE BILA GODINA? Anđela Matić, Igor Miošić i Andro Vidak

KAKVA IM JE BILA GODINA? Sanja Putica, Vlaho Alamat i Karla Labaš

KAKVA IM JE BILA GODINA? Ivana Jelača, Srđan Obad i Edi Jertec

Popularni Članci