'Trebali bismo biti brand kulture, a ne skandala'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dubrovački simfonijski orkestar je u utorak, 19. veljače je u Slanici predstavio svoj program za 2013. godinu, a glavnu riječ su imali ravnatelj DSO-a Damir Milat, šef dirigent i privremeni umjetnički voditelj Mladen Tarbuk i fagoist Matija Novaković koji su tom prigodom naglasili probleme s kojima se u posljednje vrijeme suočavaju.

„Trudili smo se da tijekom cijele godine osmislimo kvalitetan program, a njegova okosnica su kako dubrovački umjetnici, tako i oni koji žive izvan Grada“, izjavio je Milat. No, Tarbuk je ubrzo progovorio o problemima s kojima se suočava DSO. „U svijetu je normalno da vijeće ima svog ravnatelja i umjetničkog voditelja koji je ujedno i dirigent. Međutim, to nije praksa u Hrvatskoj“, izjavio je tom prigodom. Također je naveo i važnost Dubrovnika kao „hrvatskog prozora u svijet“ te samim time naglasio njegovu kulturološku vrijednost.

Tarbuk navodi kako je program, zbog problema koje su imali, rađen u vrlo kratkom roku i s malo sredstava, no kako su se oni ipak potrudili „od ničega stvoriti nešto s obzirom na financijsku situaciju koja nije baš ružičasta.“ Osim toga, naglasio je kako je Dubrovački simfonijski orkestar zapravo Dubrovački komorni orkestar te pojasnio i tu problematiku. „Riječ komorni nastao je od talijanske riječi camera odnosno soba. Sad je pitanje što je točno budućnost orkestra; da ima taj komorni karakter ili da se ide prema izgradnji koncertne dvorane koju bi kao simfonijski orkestar trebao imati“, kazao je Tarbuk te dodao kako je sama izgradnja potrebna jer bi Dubrovnik trebao imati cjelogodišnji kulturni program.

Čitav program, kaže Tarabuk, može se podijeliti na nekoliko glavnih cjelina. Prva bi bila ona koja se odnosi na usku povezanost DSO-a sa samom crkvenom godinom. Tako se vezuje uz Božić, blagdan Svih svetih, Uskrs, ali i blagdan svetog Nikole koji je obilježen i napadima na Dubrovnik od strane JNA. „Naša glazbena literatura inspirirana je duhovnim nasljeđem“, kaže Tarbuk.

Druga cjelina odnosila bi se na dubrovačke skladatelje, što se prvenstveno odnosi na „izvornog“ Luku Sorkočevića. „Danas je jako teško čuti njegova djela u izvornom obliku. Smatram kako puno bolje zvuče bez 'ispravljanja' od strane Šuleka, tako da ćemo u sklopu našeg programa na neki način pokušati Sorkočevića vratiti samom sebi“, najavio je Tarbuk. Najavio je i autorski koncert Đela Jusića koji će se održati u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, a kojeg je nazvao „stvarateljem vizure Grada“.

Treća cjelina obuhvatit će klasičnu europsku glazbu. Tarbuk je najavio kako se djela neće ponavljati kao što se prethodno znalo događati te da će se svako djelo, u sklopu programa, izvoditi samo jednom. Međutim, kako navodi Tarbuk, uradit će i svojevrsan iskorak pa će se predstaviti i djela autora iz 20. stoljeća kao što je Benjamin Britten. U sklopu programa nastupit će i čuveni dirigent Christoph Campestrini.

„Želja nam je da, poslije mnogo vremena, prestanemo puniti stupce senzacionalnih i skandaloznih rubrika, te da se preselimo u rubriku kultura, jer DSO uskoro slavi 90 godina svog postojanja i trebao bi biti brand kulture, a ne brand slučaja“, izjavio je Novaković te dodao kako kako je atmosfera u orkestru radna i vrlo pozitivna. Također najavljuje i kako će se uskoro, po uzoru na europski trend, održavati audicije za nova radna mjesta.

Milat je naglasio kako će svoj rad probati izvršiti što profesionalnije što se prvenstveno odnosi na osmišljavnaje programa pola godine unaprijed. „Već tijekom lipnja ćemo probati osmisliti program za 2014. godinu“, najavljuje, dok Tarbuk dodaje kako će se, u sklopu programa, u početku izvoditi laganija, barokna, a kako vrijeme ide dalje sve teža umjetnička djela.

Popularni Članci