'

Sprema se Titov povratak

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Jutarnji list
Iako se na njemu trenutno može naći samo hrpa smeća i ruševine, otočić Vanga u Brijunskom arhipelagu uskoro će dobiti novo ruho i promijeniti negativan sliku koju, u posljednje vrijeme rijetki posljetitelji, stiču.

Josip Broz od spomenutog je otoka stvorio svoj raj i obožavao ga dok su njegovi nasljednici ipak manje vremena posvećivali boravku na Vangi te s vremenom i zapustili nekad prelijepu lokaciju. Ipak, trenutno stanje će se, po svemu sudeći, ubrzo promijeniti. Naime, Agencija za upravljanje državnom imovnom odlučila je u otočić uložiti preko 200 tisuća kuna kako bi se popravila nadstrešnica nad roštiljem, krovište sanitarnog čvora u vinogradu, kao i krovište jednog gospodarskog objekta. Za radove će biti odgovoran građevinski obrt Izgradnja Popovački iz Vojnića.

Nakon što se slijed predsjednika slabo brinuo za otok, sad ga čeka vedrija budućnost, no pitanje koje se nameće je svakako za koga se to zapravo uređuje odnosno tko će imati privilegiju uživati u blagodatima otoka – šira javnost ili, kao dosad, samo državnici?

Tito se za otok vrijedno brinuo te je zaslužan za vinograde, voćnjake te izgradnju niza objekata u kojima je kasnije ugostio slavne ličnosti poput Richarda Burtona i Sophie Loren. Svestrani predsjednik na otoku je ostavio svoje tragove u svakom interijeru te na glasoviru na kojemu je najrađe svirao Chopina. Napustio je otok zbog odluke njegovih dodvornika da prošire rezidenciju što njemu nikako nije odgovaralo stoga je brigu o otoku podario svojoj Jovanki. 

Izvor: Jutarnji list

Popularni Članci