Proračun pod krizom? Pločama zbog bivše vlasti prijeti ovrha teška pola milijuna kuna

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Stigla je još jedna prvostupanjska presuda koja je uvažila tužbu vatrogasca, čija problematika seže iz vladavine pločanskog SDP-a.

Pola milijuna kuna je iznos koji ovrhom prijeti gradskom proračunu, kao rezultat nove presude nakon tužbe još jednog vatrogasca, koji je pravdu također odlučio potražiti na sudu, nakon što je grad Ploče nepoštivanjem zakona, narušio njegova prava. Sud je presudio i da se vatrogasac mora preuzeti kao zaposlenik, što je i učinjeno. Grad ga je preuzeo na dva mjeseca i stavljen je na raspolaganje.

U korist tog istog vatrogasca tužitelja, prvostupanjskom presudom, Grad je dužan isplatiti preko 250 tisuća kuna, zajedno s dodatnim troškovima postupka i zakonskim zateznim kamatama od oko 12 posto. Grad Ploče uložio je žalbu na navedenu presudu kod Županijskoga suda u Dubrovniku i nudi vatrogascu isplatu od 250 tisuća kuna u ratama i njegovo preuzimanje u Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Ploča. Zauzvrat, vatrogasac bi trebao odustati od svih ostalih zahtjeva. 

Navedenu problematiku, gradska je vlast naslijedila od svojih prethodnika iz redova SDP-a, koji nisu pravovremeno postupili u skladu s donesenim zakonom 2002. godine kad su bili na vlasti: 'Sukladno Procjeni ugroženosti stanovništva i materijalnih dobara od požara, odnosno, odredbama Zakona o vatrogastvu, 2002. godine Grad Ploče je trebao osnovati vatrogasnu postrojbu i preuzeti šest vatrogasaca koji su do tada radili u postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova. Tadašnja pločanska SDP-ova vlast, ovu Zakonsku odredbu nije ispunila, iako je Zakon jasno obvezao na ispunjenje ove obveze jedinici lokalne samouprave', navode iz Ureda gradonačelnika.

Podsjetimo, grad Ploče je još prije dvije godine putem ovrha isplatio šestorici vatrogasaca milijun i 300 tisuća kuna, koji su također tužili Grad radi preuzimanja i isplate plaća. 

'Ovakvi i slični sporovi koji su posljedica neispunjenja Zakonskih obveza, svakako u značajnoj mjeri umanjuju sredstva koja su mogla biti upotrijebljena u socijalne svrhe , stipendiranje ili neki kapitalni projekt od interesa za Grad Ploče i direktno idu na štetu proračunskih korisnika, no nadamo se da „ovakvih skupih dugova iz prošlosti“ više neće biti, pa tako ni zakidanja ovog, ionako, gospodarskom krizom pritisnutog Proračuna', poručuju iz Grada Ploča.

Ljubica Foškulo / Pločanski dnevnik

Popularni Članci