Prije 62 godine pao meteorit u Molunat

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Povijesnu stranicu današnjeg dana obilježio je događaj koji je posebno zanimljiv za područje Dubrovnika, točnije Molunta.

Naime, na današnji dan prije 62 godine u Moluntu je pao meteorit težine 1,9 kg. Prema nekim izvorima taj meteorit koji je na dubrovačko područje pao 1951. godine nazvan je "Molunat" dok u drugim izvorima stoji službeni naziv "Dubrovnik".

Meteoriti komadi stijene ili željeza, meteoroida, kometa ili planetoida, koji su iz Svemira pali na površinu nebeskoga tijela, u našem slučaju Zemlje, zanimljivi su zbog svoje vrijednosti koja se sastoji u informacijama koje donose o Svemiru odnosno području s kojega dolaze. Međutim, meteoriti su zanimljivi i zbog financijske vrijednosti koja nakon svakoga pada potakne određeni broj ljudi da se baci u „lov na meteorite“.

Upravo zbog lovaca na meteorite, one koji ih traže samo kako bi ih prodali, često se ne objavljuje točna lokacija pada sve dok se meteorit ne zbrine. Pitanje vlasništva nad meteoritom u Hrvatskoj nije uređeno pa je tako nalaznik meteorita koji je pao 1951. na područje Dubrovnika dobio zahvalnicu s kojom ima doživotan besplatni ulaz u Prirodoslovni muzej u Zagrebu gdje se meteorit čuva. U inozemstvu je odlučeno kako je vlasnik meteorita država kao i drugih dobara od javnoga interesa, a nalazniku se isplaćuje jednokratna naknada za njegov trud i pronalazak.

Popularni Članci