'

Na današnji dan se rodio Ivan Gundulić, umro Marko Polo

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Današnji je datum zanimljiv za Dubrovčane – rodio se književnik ivan Gundulić, a umro trgovac Marko Polo.

Ivan Gundulić dubrovački je lirik, epik, pjesnik i dramatik. Svoj rad započeo je pisanjem pjesama i drama u stihu, a prva tiskana knjiga zvala se „Pjesni pokorne kralja Davida“. Od njegovih dramskih djela sačuvane su “Arijadna”, “Prozerpina ugrabljena od Plutona”, “Dijana” i “Armida”.

Smatra se kako su Gundulićeve drame uglavnom bili prijevodi s talijanskoga ili scenske adaptacije pripovjednih djela, koje su obrađivale poznate mitološke i književne teme te uključivale glazbu, balet i bogatu scenografiju. U Gundulićevu sačuvanom dramskom opusu odražava se promjena tematike talijanskog libreta. Dramom u stihu metaforički nazvanom Dubravka, Gundulić se vraća kazalištu.

U posljednjem desetljeću života Gundulić stvara Osmana, svoje najznačajnije djelo. Osman je povijesno-romantični ep u 20 pjevanja, nastao pod utjecajem Tassova epa Oslobođeni Jeruzalem. Gundulić je namjeravao prevesti Tassov ep , ali povijesne su mu prilike nametnule novu građu. Iako se na mnogim razinama prepoznaju sličnosti Gundulićeva Osmana i Tassova Oslobođenog Jeruzalema, Gundulić ne slijedi u potpunosti Tassova normativno-poetička načela: u Osmanu su, uz određene digresije, opjevani suvremeni politički događaji.

Najčešći stih Gundulićevih djela jest osmerac, a strofa katren, no javljaju se i drugi oblici, prije svega dvostruko rimovani dvanaesterac, sestina.

Marko Polo bio je mletački trgovac, koji je postao poznat zbog zapisa o svom putovanju kroz Kinu. Vjeruje se da je rođen na otoku Korčuli, prema jednom dokumentu iz 15. stoljeća. O podrijetlu imena također ima sporenja, talijansko ili hrvatsko podrijetlo, ali najlogičnija se čini pretpostavka da je ime slavenskog podrijetla i dolazi od ptice vodarice koja se u tom kraju nazivala pol. Tome u prilog ide i sam grb obitelji Polo koji u sebi sadrži slike četiri ptice vodarice. Štoviše i sam Marko se potpisivao s Pol, a ne latiniziranim Polo.

I prije rođenja Marka Pola, njegov otac postao je bogat i poznat trgovac, osobito na Bliskom Istoku. Sa svojih 17 godina, nakon četiri godine putovanja, Polo postaje Kublaj – kanov pouzdanik, te ostaje u njegovoj službi punih 17 godina. Proputovao je mnoge zemlje Dalekog istoka sve do današnje Burme i Vijetnama i upoznao mnoge jezike i običaje tih naroda.

25 tisuća prijeđenih kilometara i 24 godine trajanja, s koje su donijeli mnoštvo ˝čudesa˝ u Europu, zbir je njihove legendarne odiseje. Tri godine nakon povratka u Veneciju, Marko Polo je zarobljen u sukobu đenovljanskog i mletačkog brodovlja kod otoka Korčule. Odveden je u Genovu i bačen u tamnicu.

Tad je imao vremena razmišljati o dogodovštinama sa svog dugog i zanimljivog putovanja po istočnim zemljama. Te svoje doživljaje on priča svom "cimeru" u zatvoru Rustichelliju, koji ih je zabilježio na francuskom jeziku u knjizi: Livre des merveilles du monde. Danas je ta knjiga poznata pod talijanskim naslovom: Il millione, i treća je najprevođenija i najčitanija knjiga u ljudskoj povijesti nakon Biblije i Kur'ana.

Tisuće pustolova i istraživača nadahnjivali su se njegovim pričama, te su kretali u nepoznato, željevši vidjeti i doživjeti barem djelić onoga o čemu je Marko pričao. Najpoznatiji među njima je bio Kristofor Kolumbo.

Ivona Butjer

Izvor: www.wikipedia.hr
 

Popularni Članci