'

Kazne za primatelje duplih vojnih mirovina

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: fbihvlada.gov.ba
Pripadnici HVO-a koji ilegalno primaju mirovine u dvije države, BiH i Hrvatskoj, bit će kazneno gonjeni, izjavio je ministar za borilačka pitanja u Vladi FBiH Zukan Helez.

Hrvatsko Ministarstvo branitelja, te Ministarstvo za pitanja boraca i invalida Federacije Bosne i Hercegovine u narednom će periodu izvršiti reviziju ratnog puta svih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Timovi koji će "pročešljati" dokumentaciju trebali bi ustanoviti koja sve prava bivši borci uživaju u dvije zemlje te će se ukinuti dvostruka primanja.

Određeni i još neutvrđen broj tih osoba godinama prima po dvije mirovine, jednu od Hrvatske, drugu od Bosne i Hercegovine ili se čak nalaze u situaciji da iz jedne države primaju vojnu mirovinu, dok su u drugoj još aktivno zaposleni.

Opterećenje mirovinskog sistema

Iako je revizija pokrenuta za vojna i bivša vojna lica, hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je kako je to primarno problem opterećenja mirovinskog sistema, te pozdravio poteze dvaju ministarstava. Hrvatski ministar branitelja Predrag Matić isplaćivanje dvostrukih mirovina po jednoj osnovi smatra nedopustivim: "Već se godinama priča da pojedinci koriste dvostruka prava, jedno u Hrvatskoj, jedno u BiH", rekao je on. "Smatram da je to, osim što je protuzakonito, skandalozno samo po sebi i dogovoreno je da razmijenimo podatke. Kad to učinimo, vidjet ćemo pravu situaciju, a onda ćemo, sukladno tome, poduzeti odgovarajuće mjere."

Zukan Helez, ministar za borilačka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je za Al Jazeeru da Ministarstvo na čijem je čelu već priprema popis pripadnika HVO-a koji primaju borilačke mirovine u FBiH, a koji će proslijediti Hrvatskoj.
Kako je pojasnio, svatko tko prima borilačku penziju u BiH morao je dati izjavu da je ne prima u Hrvatskoj. Ukoliko se otkrije da neko prima duplu mirovinu, morat će izabrati iz koje države želi primati mirovinu, ali će i krivično odgovarati za davanje lažne izjave.

Pitanje trolista

Helez je izjavio da se najviše zloupotreba događa kod osoba koje ostvaruju primanja na osnovu odlikovanja Reda hrvatskog trolista, kojim je borce odlikovao bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.
Helez je rekao kako postoje podaci da su neki ljudi falsificirali dokumente u srednjoj Bosni, kao i u Hercegovini, kako bi ostvarili prava u Hrvatskoj."Onaj koga nema na izvornom popisu krivično će odgovarati i morati vratiti novac", rekao je Helez.

Upitan zašto tek sada, 15 godina nakon okončanja rata, države rješavaju problem primatelja duplih mirovina, Helez je kazao: "Ja vjerujem da je to stvar politike. Ovo se moglo davno završiti da je bilo političke volje."
 

Izvor: AlJazeera Balkans

Popularni Članci