'

Kako prepoznati neispravan račun?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.dulist.hr
Od sada svaki građanin može sam provjeriti i prepoznati neispravan račun. Elementi koje ispravan račun mora imati su datum i vrijeme izdavanja računa, i to datum, sat i minuta. Broj računa sastoji se od tri polja, a to su broj računa, oznaka poslovnog prostora i oznaka naplatnog uređaja. Ispravan račun također mora sadržavati i oznaku načina plaćanja računa, fiskalizacije davatelja, a oznaka operatera naplatnog uređaja je OIB obveznika.

Za razliku od ispravnog, neispravan račun umjesto oznake računa ima oznaku „Potvrda konzumacije“, nema broja računa, oznake poslovnog prostora, oznake naplatnog uređaja, jedinstvenog identifikatora računa ni zaštitnog koda izdavatelja. Također ne postoji ni obračun PDV-a, a ni informacija o tome na koji je način račun plaćen.

Međutim, Hrvati su po svemu sudeći poprilično „uvježbali“ prepoznavanje neispravnih računa, pa je od početka rada sustava fiskalizacije upućeno više od 180 SMS poruka za provjeru fiskalnog računa. Prema najavama iz Porezne uprave, građani koji sakupe dvadeset takvih računa sudjeluju u nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti od 10 do 20 tisuća kuna.

 

Ivona Butjer

Popularni Članci