Agencije će plaćati 15 kuna gradu za goste s kruzera, stancioniranim gostima jeftinije

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i predstavnici gradskih upravnih odjela i komunalnih poduzeća te Turističke zajednice održali su danas sastanak s predstavnicima deset turističkih agencija s područja Dubrovnika.

Tema sastanka bila je tehnička razrada operativnog provođenja odluke o naplati prelaska turističkih autobusa preko Ilijine glavice.

Prema prijedlogu, turističke agencije koje autobusom prevoze izletnike na dnevni izlet u Dubrovnik plaćat će 15 kuna po putniku, odnosno 750 kuna po punom turističkom autobusu.  Prazni autobusi naplaćivat će se simbolično kako bi se racionalizirao broj njihovih prolazaka kroz kontaktnu zonu povijesne jezgre Dubrovnika.

Agencije će o najavama prolazaka i broju putnika izvijestiti gradske službe koje će na temelju toga potraživati od agencija iznos sukladan ovoj tarifi.

Prijevoz stacionarnih gostiju koji imaju smještaj na području Dubrovačko-neretvanske županije naplaćivat će se po posebnoj, znatno nižoj cijeni, kako bi se favorizirao smještajni turizam kroz koji se ostvaruje većina turističkog prihoda i radnih mjesta u Dubrovniku. O ovoj vrsti prijevoza agencije će također izvještavati gradske službe koje će ih zaduživati za iznose.

Također, gradonačelnik je agencijama predložio kako se od ovih cijena može omogućiti popust od 5 do 15 posto za veći broj prijevoza putnika i za očuvanje radnih mjesta ili poticanje novog zapošljavanja u prijevozničkom obrtu te zatražio njihovo očitovanje o prijedlozima u roku od deset dana.

Popularni Članci