'

Afera „Pet zvjezdica“

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.nacional.hr
Suđenje za takozvanu aferu „Pet zvjezdica“ započet će 22. siječnja na Županijskom sudu u Splitu, a optuženi su bivši pomoćnik predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovačko – neretvanskoj županiji Ivo Žeravica, te dubrovački poduzetnik Antun Kralj i njegov sin Antoan. Tereti ih se kako su od tadašnjeg vlasnika dubrovačkog hotela „Bellevuea“ Gorana Štroka tražili 440 tisuća eura mita kako bi mu pribavili uporabne dozvole.

U optužnici stoji kako su Žeravica i Kralj u početku tražili 120 tisuća eura za dozvolu, na što Štrok nije pristao, nakon čega je Žeravica tražio 200 tisuća eura. Štrok je odbio dati mito, pa je zaključeno kako njegov hotel nema uvjeta za dobivanje uporabne dozvole. Navodno je Žeravica potom ponovno pokušao iznuditi 120 tisuća eura kako bi mu nakon lokacijske izdao i dopunu građevinske dozvole.

Također je optužen kako je Kralju obećao pomoć pri dobivanju dozvola ukoliko mu proda stan u Zagrebu po 30 posto nižoj cijeni od tržišne. Istraga vezana uz ovaj slučaj započela je prije nešto više od pet godina, a sama optužnica nije odmah postala pravomoćna. Razlog su snimke razgovora koje je Štrok napravio dok još nije bio USKOK-ov pouzdanik, budući da se na njih nije moglo pozivati jer nisu pribavljene uz nalog istražnog suca.

Ivona Butjer
 

Popularni Članci