Zbog visokih temperatura i južine propadaju pršuti
Posebno u slučajevima slabijeg ili umjerenijeg soljenja. U takvim pršutima stavljenim da dimljenje, umjesto sušenja dolazi do razvijanja trulenja, a kada se to uoči u pravilu je kasno pa je takav svinjski but samo za smeće. Nitko, dakako, neće priznati da su mu se pršuti pokvarili i da ih je bio prisiljen baciti. U kontejnerima za smeće ili na divljim deponijima, uključujući i kanalsku mrežu u Sinjskom polju, međutim, slučajevi odbačenih pokvarenih pršuta sve su češći, donosi Slobodna.
-'Kod ovakvih temperatura vlasnici malih obiteljskih pušnica, popularnih sušara, nemaju uvjete za kvalitetno sušenje pršuta. Kontroliranim provjetravanjem, odnosno ventiliranjem i prohlađivanjem osiguravaju se uvjeti najbliži optimalnim prirodnim, koji su zbog ovakvih vremenskih uvjeta izostali. Te uvjete, međutim, u pravilu imaju samo specijalizirani proizvođači suhomesnatih proizvoda, naši pršutari', kaže prof. dr. sc. Mirko Gugić, vodeći hrvatski stručnjak u ovom segmentu prehrambene industrije.
Profesor Gugić upozorava da vlasnici malih obiteljskih pušnica kod ovako visokih temperatura stalno dime meso i tako idu u drugu krajnost, dimljenjem pršute prekomjerno aromatiziraju. A uz to, stalnim loženjem povećavaju ionako visoke temperature u sušarama, pogrešno vjerujući da dimom konzerviraju i štite pršute. Gugić dodaje i da su zbog izostanka niskih temperatura još aktivni insekti koji su vrlo česti početni uzročnici kvarenja mesa na sušenju.