'

Zbog nevremena u Dalmaciji ne prometuju brodske linije, a u Zagrebu ne lete avioni

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Hrvatska je pod sniježnim prekrivačem,a u cestovnom i morskom prometu vlada potpuni kaos. U Dubrovniku ne prestaje kišiti,a prema informacijama Centra 112, noćas je palo 12 litara kiše po metru četvornom. Trenutna temperatura je 11º C. Oblačno je i pada kiša nošena jakim SW i SE vjetrom. Promjenljivo oblačno i s okretanjem vjetra postupno će zahladnjeti.Trajekt „Lastovo“ iako je krenuo na vrijeme još nije došao do Vela Luke, kasni oko tri sata. Katamaran „Adriana danas nije isplovio ostao je na Lastovu. MB „Postira“ je jutros isplovila na redovitoj liniji a „Nona Ana je ostala na Mljetu. Trajekt „Porozina“ je Gruškoj luci.

Inače, prema informacijama DHMZ u Dalmaciji nas očekuje uglavnom kiša, nerijetko i obilna. Puhat će većinom umjeren sjeveroistočni vjetar, sredinom dana s jakim i olujnim udarima. Na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Na srednjem u početku jak i olujan južni vjetar, prolazno jaka tramontana, a zatim će postupno okretati na jaku i olujnu buru. Danas će u većem dijelu zemlje padati snijeg pri čemu će debljina snježnog pokrivača u nizinama biti između 10 i 30 centimetara, u Gorskom kotaru i Lici od 30 do 50, a na obalama sjevernoga Jadrana i na otocima bližim obali od jednog do 10 centimetara, javlja DHMZ.

-Do  31.prosinca, između 8,30h-17h, zbog sanacije pokosa državne ceste D8 Jadranske magistrale, između petlje Ilijina Glavica do odmorišta vidikovac Orsula, promet će ići naizmjeničnim propuštanjem vozila, uz regulaciju semafora.Vozi se uz privremenu prometnu signalizaciju na Jadranskoj magistrali (D8) od 17. do 17. +455 km, zbog radova na izgradnji Međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Klek.Također, zbog radova na dionici D8 između Ćilipa i Grude, u smjeru GP Karasovići vozi se makadamskom cestom.-ističu u dnevnom izvješću Centra 112.

Stanje na cestama u Hrvatskoj

Zatvorena je dionica riječke obilaznice B6 između čvorova Čavle i Kikovica u oba smjera za sav promet zbog vrlo loših vremenskih uvjeta, a zbog olujne bure autocestom A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica mogu voziti samo osobna vozila.
Na Krčkom mostu i na dionici Jadranske magistrale (D 8) Bakar -Sveta Marija Magdalena promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila). 
Zimski su uvjeti osim na cestama u Lici, Gorskom kotaru, i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na riječkom području te u Istri, gdje je zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu.
U Lici zimski uvjeti su na D1 Karlovac-Korenica-Gračac-Knin, D23 Žuta Lokva-Vratnik-Senj, D25 Korenica-Lički Osik-Gospić-Karlobag, D27 Gračac-Obrovac, D42 u mjestu Poljanak, D50 Žuta Lokva-Gospić-Gračac, D52 Špilnik-Korenica, D217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo, D 218 Bruvno-Mazin-Dobroselo, D 522 Udbina-čvor Gornja Ploča, ŽC5201 Selište-Prijeboj, ŽC 5203 Otrić-Donji Srb i ŽC5169 Donji Lapac-Bjelopolje otvorena je samo za osobna vozila.
U sjeverozapadnoj Hrvatskoj autocesta A2 Zagreb-Macelj, državne i županijske ceste na području Zagreba i Zagrebačke županije.
U Gorskom kotaru na A 6 Rijeka-Zagreb, od Kikovice do Bosiljeva, D3 Zdihovo-Kupjak-Delnice-Sopač, Kikovica-Gornje Jelenje-Delnice, D32 Prezid-Delnice, D42 Stubica-Ogulinski Hreljin, D305 Parg- Čabar, D501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, ŽC5030 Platak- Kamenjak, ŽC5032 Crni Lug- Mrzle Vodice- Gornje Jelenje, ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ŽC5060 Bakar- Meja, ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine, ŽC5068 Hreljin-Zlobin- Fužine, ŽC5191 Sopač- Mrkopalj- Tuk te na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Vrbovskog i Čabra 
Na riječkom području zimski su uvjeti na D 8 GP Pasjak-Rupa-Matulji-Bakar-Senj-Karlobag-S. Marija Magdalena, u Rijeci i na širem riječkom području ( zaleđe Bakra, općine Klana, Matulji, Kastav, Opatija, Lovran, Mošćenička Draga), na dionici autoceste A 7 od graničnog prijelaza Rupa do čvora Diračje i na D102 Šmrika-Krk-Baška, a u Istri na Istarskom ipsilonu, područje Bujštine i Labinštine te na cestama preko Učke i Ćićarije.
Zbog tehničkih problema na carini prekinut je promet teretnih vozila na graničnom prijelazu Slavonski Šamac. U prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina, Lošinj-Susak, Sumartin-Makarska, katamaranske linije na riječkom području i katamarani Split-Vis, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split.

(A.E./ Hina, F: Tonči Plazibat / CROPIX )

Popularni Članci