ZAŠTO IH FINANCIRAMO? Radove na Batali izvodi privatna tvrtka jer je Vrtlar za to nesposoban

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Park na Batali trenutačno prolazi kroz cjelovitu fazu uređenja, a radove izvodi tvrtka Horting, koja je uređivala i park Luja Šoletića u Gružu i koja je još protekle godine pobijedila na javnom natječaju.

Naručitelj projekta je, ni manje, ni više, gradska tvrtka Vrtlar Dubrovnik d.o.o. Nejasno je zašto je Vrtlar raspisao natječaj za nešto što bi i sami trebali biti sposobni raditi, obzirom na izdašna financijska sredstva koja primaju iz gradskog proračuna.

U projektu obnove Batale rekonstruira se staza i postavlja nova oprema poput klupa. Spomenici će, kako je nova direktorica istaknula, ostati.

Direktorica Vrtlara Ana Matušić za Dubrovački dnevnik je potvrdila kako tvrtka Horting obavlja radove na Batali, a da Vrtlar 'provodi stručni nadzor na terenu.' Samo je pravo pitanje što i kako oni nadziru u ovom poslu, možda svoju nemoć, ako se uzmu u obzir saznanja kako Horting zapravo educira Vrtlarove radnike kako bi oni, danas-sutra, ovakve radove mogli obavljati sami.

U dubrovačkim kuloarima često se mogu čuti kritike o tome kako je Vrtlar sam sebi svrha i kako nisu u stanju ni granu posjeći u parku bez da raspišu natječaj da im pomogne netko tko zna. Ova tvrtka koja svakog mjeseca prima ogromnu svotu gradskih proračunskih sredstava, nije u stanju obavljati svoju zadaću i biti gradska tvrtka kakvu jedan Dubrovnik zaslužuje. Pitanje je hoće li u svom razvojnom procesu tvrtka Vrtlar napraviti zaokret i postati sposobna obavljati malo kompleksnije poslove od prodavanja vijenaca i zalijevanja zelenih površina.

Kapitalne zelene površine poput Parka Gradac ili Pila čekaju neko bolje vrijeme i neki bolji Vrtlar koji takvim poslovima danas nije ni blizu dorastao. Za takav uspješni Vrtlar u budućnosti sigurno će biti zaslužna vizija nove i povećane administracije, koja je prvi rezultat rada nove direktorice.  

Popularni Članci