Uskoro kreće sanacija mikroasfalta, stroža pravila za turističke autobuse

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
U ljetnikovcu Bunić Kaboga gradonačelnik Andro Vlahušić je u društvu pročelnika i suradnika predstavio dio točaka koje će se u ponedjeljak naći na 5. sjednici Gradskog vijeća. Između ostalog, najavljeno je kako će radovi na sanaciji oronulog mikroasfalta krenuti čim to dopuste vremenske prilike.

O novoj Odluci o zakupu javnih površina govorio je zamjenik gradonačelnika Željko Raguž. Jedna od novosti je da se kiosci neće uklanjati do 31. prosinca 2014., kao što je to bilo predviđeno starom odlukom. –'Smatramo da je to dobro ponajviše s ekonomske strane jer se radi o 100-tinjak radnim mjesta za dubrovačke obitelji', rekao je Raguž.

Nova odluka također propisuje da ugostitelji unutar povijesne jezgre ne moraju raditi tijekom cijele godine. No, najam će morati plaćati. Također, skraćuje se trajanje ugovora s tri, odnosno pet godina na dvije.  Raguž je podsjetio kako je predmetna odluka donesena 2007. godine i od tada se niej mijenjala.

Nova odluka o zaustavljanju i parkiranju autobusa

Viši savjetnik u Gradu Dubrovniku Dario Obradović predstavio je odluku o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima.

Zona posebnog prometnog režima, rekao je Obradović, obuhvaća Pile, Ploče, Zlatni potok, Sv. Jakov, ulice Zagrebačku, Frana Supila i Iza grada. Zaustavljanje turističkih vozila bit će moguće samo na Pilama te u posebnim slučajevima na Pločama. –' Više se neće dogoditi da se putnici iskrcavaju na Vatrogascima i da se za to ne plaća Sanitatu, odnosno Gradu'.

Vozila sa 8+1 sjedala zaustavljanje će plaćati 200 kuna, dok će vozila s do 30 mjesta svako zaustavljanje plaćati 400 kuna, a veći autobusi 800 kuna.

Naknada će se plaćati od 1. ožujka do 30. studenoga od 8 do 20 sati. Tijekom noći neće se naplaćivati, kao ni u siječnju, veljači i prosincu.

Predviđene su i kazne u iznosu od dvije, pet ili 10 tisuća kuna.

Obradović je naglasio kako je resorno ministarstvo potvrdilo ovu odluku, a sada je na redu Gradsko vijeće.

15 milijuna kuna za kapitalna ulaganja u sport

-'Izdvajanja za sport svake godine su sve veća i iznose 10 milijuna kuna pri čemu je Dubrovnik u hrvatskom vrhu', rekao je resorni pročelnik Miho Katičić govoreći o Prijedlogu programa javnih potreba u sportu Grada Dubrovnika za 2014. godinu. Ukupno Grad Dubrovnik u sport godišnje ulaže gotovo 30 milijuna kuna, dodao je.

-'Predložit ćemo Gradskom vijeću da u naredne četiri godine Javna sportska ustanova i Dubrovački savez sportova dobiju 15 milijuna kuna za kapitalna ulaganja. U ta sredastva ne uračunavamo uređenje nogometnog stadiona Lapad za koji su napravljena geomehanička istraživanja kao ni tenis terene Lapad što je projekt koji je u tijeku', rekao je u nastavku gradonačelnik Vlahušić.

Sanacija mikroasfalta od idućeg tjedna

Odgovarajući na pitanje novinara Dubrovačkog dnevnika gradonačelnik Andro Vlahušić je rekao da će se u idućih tjedana dana početi započeti popravci mikroasfalta na gradskim prometnicama.

-'IGH je napravio studiju potrebnih sanacija, održani su sastanci između Grada i izvođača radova, odnosno kooperanta tvrtki Tehnogradnja i Mikić koji su u cijelosti prihvatili plan sanacije. S radovima smo trebali krenuti večeras, no morat ćemo pričekati nekoliko dana dok nam to vremenske prilike dopuste', kazao je Vlahušić. Dodao je kako će troškove radova snositi isključivo izvođač.

Najavio je također da bi projekt postavljanja oborinske odvodnje u Zagrebačkoj ulici na potezu od Garaže do Kapelice trebao biti gotovo do ljeta kada će se na tom potezu postaviti i novi sloj asfalta.
 

Popularni Članci