'Trebali smo i ranije smanjiti plaće javnom sektoru'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gostujući u emisiji RTL Danas, premijer Zoran Milanović najavio je rezanje plaća za sve zaposlene u javnom sektoru u iznosu od 3 posto bruto dok će se nastavnicima i profesorima plaće blago povisiti, prenosi Poslovni puls.

“Mi bez gospodarskog rasta ne možemo održavati troškove, mi smo deficit smanjili s 15 milijardi na 10 milijardi i tog deficita smo se odlučili držati”, rekao je Milanović.

“U rebalans proračuna idemo, morat ćemo napraviti neke korekcije. Kako stvari sad stoje morat ćemo smanjiti plaće u državnom proračunu za 3% za sve zaposlene u javnom sektoru, od predsjednika Republike i mene do svih zaposlenih u javnom sektoru”, rekao je.

No, jedna skupina ipak će ostati pošteđena ove nove mjere, napomenuo je premijer.

“Tu moramo izuzeti nastavnike i profesore u školama, kojima ćemo povisiti koeficijent tako da će dobiti malo veće plaće. Oni koji imaju najviše plaće će ostati bez par stotina kuna. To je nažalost u ovom trenutku jedino moguće i odgovorno ponašanje. Rekao sam da ću ljudima govoriti istinu i ustvari sam pogriješio i pogriješili smo što to nismo napravili prvog dana. Alternativa su otkazi”, pojasnio je Milanović.

“Mi se moramo se držati ciljeva koje smo si sami postavili, ne smijemo prelaziti određene plafone deficita, ne zbog rejting agencija već zbog našeg zaduživanja vani. Ne smijemo dovesti u pitanje cijeli svoj sustav. Vjerovali smo da će biti bolje, ali vjera nije dovoljna”, zaključio je Milanović.

Izvor: Poslovni puls

Popularni Članci