SUSJEDI, ŠTO (G)RADITE? Iz Vodovoda saznali za bušotine na izvoru zbog promjene boje vode!

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Posljednjih dana u javnosti i hrvatskim medijima pojavile su se informacije o tome kako je Općina Ravno za potrebe vodoopskrbe budućeg naselja na Ivanici odredila novu lokaciju bušotine za vodu, između Golubovog kamena i Velike gomile, točno iznad Viline špilje iznad izvora rijeke Omble. Ove informacije prouzrokovale su zabrinutost građana Dubrovnika, najviše zbog činjenice što se u susjednoj državi izvode radovi o kojima nitko ništa ne zna, a koji bi mogli ugroziti pitku vodu kojom se opskrbljuje Dubrovnik.

Dubrovački dnevnik uputio je službeni upit Općini Ravno o radovima koji su u tijeku, kao i o tome jesu li o njima obavijestili nadležne institucije Republike Hrvatske i za njih dobili suglasnost i je li izrađena studija utjecaja na okoliš budućeg crpilišta vode. Odgovor još uvijek nije stigao.

Posebno je zanimljivo kako iz Vodovoda Dubrovnik nitko nije bio obaviješten o ovim radovima pokraj izvora Omble, a za njih su saznali onda kada je  prije tri tjedna zbog radova došlo do promjene boje vode.

Mišković: Odmah smo reagirali i čekamo odgovore

 'Nažalost, nemamo ingerencije za radove koji se izvode na teritoriju druge države, ali mogu sa sigurnošću reći da smo istog trenutka kada smo za to saznali poduzeli sve što je u našoj mogućnosti,' rekao je direktor Vodovoda Dubrovnik Pero Mišković.

'Kada smo primijetili promjenu boje vode, odmah smo kontaktirali direktora HE Omble u izgradnji Krešimira Bolanču, koji nam je potvrdio kako ti radovi nemaju nikakve veze s izgradnjom hidroelektrane te nas je uputio na Tomislava Pavišu, voditelja projekta. On nam je potvrdio kako je namjena te bušotine vodoopskrba naselja na Ivanici te kako su radovi završeni. Mi smo na osnovu toga bez obzira uputili dopise načelniku Općine Ravno, Hrvatskim vodama u Splitu i Zagrebu, Sektoru zaštite voda. Poslali smo uzorak na analizu, srećom sve je bilo u redu. Obavijestili smo i Međudržavnu komisiju te sam od njih tražio da interveniraju u ovom slučaju jer je riječ o radovima koji se ne izvode na teritoriju Republike Hrvatske, nego u pograničnom području,' rekao je Mišković koji još uvijek i sam čeka odgovore nadležnih o ovom slučaju.

Dubrovčanin Ivica Ban slučajno naišao na radove

Ono što posebno zabrinjava je činjenica što o radovima u blizini izvora Omble nitko nije bio obaviješten te se za njih saznalo zbog promjene boje vode, ali i zbog toga što je dubrovački odvjetnik Ivica Ban slučajno naišao na spomenute radove o kojima je izvijestio javnost.

Dubrovački dnevnik kontaktirao je i stručnjaka za krš dr. sc. Iva Lučića, koji je također neugodno iznenađen ovom situacijom koju smatra zabrinjavajućom.

'Tužna je činjenica što je o svemu tome javnost obavijestio jedan savjesni građanin, a ne nadležne institucije, koji je to primijetio tijekom svog izleta u prirodu i koji je dovoljno, moglo bi se reći, pismen po pitanju društvenih odgovornosti. Stvar je vrlo ozbiljna, za sada ne postoje sanitarni uvjeti koji bi garantirali sigurnost stanovništva nizvodno na dubrovačkom području, ne zna se gdje će na kraju završiti otpadna voda tog budućeg naselja. Ali, na ovaj način nikako ne bismo smjeli stigmatizirati stanovništvo tog područja, niti dovoditi u pitanje njihovo pravo da osiguraju u svojoj općini bolje uvjete za život. Ali je potrebno razumjeti interes dubrovačkog područja da se zanima za svoju sigurnost,' rekao je Lučić, istaknuvši tendenciju negativnog upravljanja okolišem i prirodom.  

Lučić: Ekološki pristup potpuno podbacio

'I ovo  dokazuje kako se  priroda tretira na jedan svodnički način, kao neka vrijednost koja se treba prodati. Uz tu prodaju pojedinci će učiniti sve da ušićare nešto i za sebe. To je sasvim suprotan postupak od onoga koji je propisan, a to je da je priroda majka zemlja i kao takvu je treba tretirati. Hrvatska je kao članica Europske unije službeno usvojila pristup održivog razvoja, prema tome ovo je ozbiljno kršenje načela upravljanja okolišem. Ekološki pristup je potpuno podbacio,' rekao je Lučić.

'S druge strane imamo pristup koji govori o tome tko je otkrio ovo što se događa, niti jedna institucija koja je zadužena za kontrolu i iskorištavanje prostora, nije to primijetila. Treće je činjenica da se na ovaj način potpuno zanemaruje jedan geopolitički interes i načela na kojima počiva zajednica. Hrvatske institucije bi trebale imati uvida što se tamo gore zbiva, sva voda dolazi sa sliva Trebišnjice, od vrha. Žalosno je da u Dubrovniku nitko ne zna što se tamo događa. Golobuv kamen je kraj svijeta. To su razlozi zbog kojih mislim da je sve ovo zabrinjavajuće do te mjere da bi bilo potrebno sazvati izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća i Županijske skupštine. Dubrovnik mora imati puno aktivniju politiku, razgovarati s okolnim zajednicama i razmjenjivati mišljenja i planove te dogovarati kako riješiti probleme,' zaključio je dr.sc. Ivo Lučić. 

O ovom pitanju zabrinutost su izrazili i Eko Omblići koji su uputili otvoreni apel i pismo Ministarstvu zaštite okoliša i jedinicama lokalne samouprave. 

Kako riješiti vodoopskrbu Ivanice i budućih naselja s terenima za golf?

Prema riječima načelnika Općine Župa dubrovačka Silvija Nardellija, ranije je bio održan sastanak predstavnika HEP-a, Općine Ravno, Županije i Općine na kojem se razgovaralo o nastojanjima Općine Ravno za rješavanje vodoopskrbe. Jedna mogućnost bila je uzimanje vode iz vodostana HE Dubrovnik u Platu, no općina Ravno je izgleda krenula u rješavanje pitanja vodoopskrbe samostalno, na ovaj način kroz bušotine. 

Aktivist koji je pokrenuo ovo pitanje, odvjetnik Ivica Ban, smatra kako bi se Republika Hrvatska, Grad Dubrovnik i Općine Župa dubrovačka  trebali usprotiviti ovakvoj i sličnim bušotinama za vodu, ali  i svakoj daljnjoj izgradnji na Ivanici prije nego što se uspostavi  sustav kanalizacije i odvodnje. Pritom posebno naglašava izgradnju golf igrališta i drugih potencijalnih zagađivača i ekološki rizičnih projekata na krškom terenu iznad podzemnih tokova vode za piće kojom se opskrbljuje dubrovačko područje. 

Svim daljnjim aktivnostima trebao bi prethoditi dogovor dvije susjedne države i susjednih općina, jer bez obzira što  se radovi izvode na teritoriju druge države,  priroda i okoliš imaju svoje jedinstvo i zakonitosti koje najamanje ovise o geopolitičkom uređenju. Za očekivati je kako će Općina Ravno o svojim projektima uskoro izvijestiti zainteresiranu javnost.

Popularni Članci