ŠTRAJK LIJEČNIKA STAVLJEN U MIROVANJE Damir Šimunović: Ne želimo štetiti pacijentima više od loše politike Vlade i ministra Ostojića

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Štrajk bolničkih liječnika formalno-pravno se ne prekida već se stavlja u mirovanje na period od tri mjeseca, odlučila je tako Izvanredna skupština liječničkog sindikata na sjednici održanoj u subotu.

-'Odlučeno je da se štrajk stavlja u stanje mirovanja zbog početka primjene novog kolektivog ugovora kojeg HLS nije potpiso, a prema pozitivnim zakonskim propisima', rekao je za Dubrovački dnevnik Damir Šimunović, predsjednik Štrajkaškog odbora u dubrovačkoj Općoj bolnici te odnedavno potpredsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.

Hrvatski liječnički sindikat smatra da je novi kolektivni ugovor štetan za hrvatski zdravstveni sustav. -'Ne želimo dodatno urušavati sustav koji je već narušen i naštetiti pacijentima još više od nepromišeljenih odluka Vlade i resornih ministara', rekao je Šimunović.

Uz kroničan nedoastatak doktora efekt će biti gorti nego u štrajku, smatra Šimunović te napominje da se za vrijeme trajanja radne obveze, koju je Ustavni sud ukinuo krajem prosinca, liste čekanja u hrvatskim bolnicama povećale i do 400 posto.

U sindikatu očekuju da će se u tri mjeseca, koliko će se suzdržavati od štrajka, zdravstveni sustav sam urušiti zbog loše politike ministra Ostojića koji onda neće moći krivnju prebacivati na štrajk liječnika.

Nova Izvanredna skupština Hrvatskog liječničkog sindikata zakazana je za sredinu travnja kada će se odlučiti o daljnjim koracima, kao i o eventualnom nastavku štrajka.

Šimunović je podsjetio i kako HLS čeka odluku Vrhovnog suda koji bi uskoro trebao odlučiti o zahtjevu za poništenjem presude zagrebačkog Županijskog suda s kojom je prošli kolektivni ugovor za zdravstvo proglašen ništavnim.
 

Popularni Članci