'

Sjednica Dalmatinskog sabora, otvaranje Veleposlanstva RH u Podgorici i potres na Haitiu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Na sjednici Dalmatinskog sabora koja je održana 12. siječnja 1863. godine Narodna stranka, na čelu s Mihovilom Pavlinovićem, zauzela se za uvođenje hrvatskog jezika kao službenog u Saboru, školstvu, sudstvu i vladinim uredima.

Odnos snaga u Dalmatinskom saboru očitovao se i u uspjehu borbe za službenu uporabu narodnoga, hrvatskog jezika, kako u Saboru tako i u čitavoj zemlji.

Već na prvoj sjednici vodila se rasprava o tome kojim bi jezikom valjalo govoriti u Saboru.

Stoga na sjednici koja je održana u siječnju 1863. Narodna stranka, na čelu s Mihovilom Pavlinovićem, zauzela se za uvođenje hrvatskog jezika kao službenog. Ta je borba bila dugotrajna, tako da su saborskom odlukom tek od 25. srpnja 1870. zapisnici saborskih sjednica pisani hrvatskom jezikom, a 21. srpnja 1883. prihvaćen je i prijedlog prema kojemu hrvatski postaje službeni jezik u Dalmatinskom saboru i Zemaljskom odboru. Donesena je i odluka da se u državnoj upravi strankama obraća hrvatskim jezikom, te da u državnu službu ne može biti primljen nitko tko ne gvori hrvatski.

Na današnji dan 2007. godine otvoreno je i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Podgorici, glavnom gradu Republike Crne Gore, a Haiti je pogodio težak potres jačine 7 stupnjeva. Prema izvještajima haićanske vlade poginulo je oko 316 tisuća ljudi, 300 tisuća je ranjeno, a oko milijun ljudi je ostalo bez domova.

Popularni Članci