RIJEČ STRUČNJAKA Odvjetnik Andrej Matijević: Severina bi mogla preuzeti domenu index.hr

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Što će se dogoditi s portalom Index.hr nakon što je hrvatska pjevačica Severina ovrhom postala vlasnikom žiga 'index'? Stručjak za autorska prava, odvjetnik Andrej Matijević smatra da pjevačica potencijalno, ukoliko bi to htjela, može preuzeti i domenu portala.

Nakon što je Severina u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo zabilježila ovrhu nad žigom 'index' postoji li mogućnost da ovrši i samu domenu, zabrani korištenje imena te tako onemogući rad jednog od najčitanijih hrvatskih news portala?

Autor portala Index.hr Matija Babić na svom je Facebooku profilu komentirao navode iz medija s objašnjenjem da nisu istiniti jer, kako kaže, ovršena tvrtka Prva Stranica d.o.o. nije vlasnik domene Index.hr, već je to, unazad nekoliko godina, tvrtka Index promocija d.o.o..

-'Putem ovrhe nad žigom, logotipom ili markom Severina može ovršiti i samu domenu index.hr', smatra hrvatski odvjetnik Andrej Matijević, glasnogovornik BSA Hrvatska, svjetskog zastupnika interesa softverske industrije na području zaštite autorskih prava i intelektualnog vlasništva.

-'Domena je virtualno ostvarenje žiga', kaže Matijević. -'Drugim riječima, žig se preslikava na domenu kojom se ostvaruje virtualni identitet samog žiga. Severina bi u ovom slučaju mogla tvrditi da se korištenjem domene krše prava žiga, bez obzira što je vlasnik domene druga tvrtka. Nitko ne može decidirano reći da će se takav scenarij i ostvariti. Ovo je prvi put da u Hrvatskoj imate ovrhu žiga, a da je u ovakvoj mjeri popraćena u javnosti. U svakom slučaju, pregovori i kompromisi su beizbežni', tvrdi odvjetnik.

Prema pisanju Jutarnjeg lista pjevačica nema namjeru ulaziti u medijski biznis niti planira zabraniti korištenje imena. No, ukoliko do dogovora ne dođe Severina bi nakon procjene stvarne vrijednosti žiga isti mogla prodati na javnoj dražbi ili ostati vlasnicom.

Vlasniku portala Index u tom slučaju preostaje bolni potez promjene imena domene i naziva portala. Matijević smatra da je takav scenarij teško ostvariv. -'Vjerujem da će se pjevačica i vlasnik portala dogovoriti, odnosno da će je vlasnik isplatiti.

Ono što naš sugovornik nalazi zanimljivim jest činjenica se Severina nije potrudila ukloniti sporni video, odnosno zabraniti njegovo postavljanje na bezbrojne video kanale, često i one koji nude porno sadržaje -'I nakon toliko godina video koji joj je kako kaže, a što je potvrdila i sudska presuda, nanio duševne boli još je uvijek dostupan on-line', rekao je Andrej Matijević. 

Podsjetimo, rješenje o ovrsi žiga tvrtke Prva stranica postalo je pravomoćno u nedjelju, 5. siječnja, a nova vlasnica žiga je Severina Vučković. Epilog je to devet godina dugih sudskih postupaka Severine protiv portala koji je još 2004. objavio fotografije s njezine videovrpce na kojoj je snimljena u intimnom odnosu s jednim muškarcem. Sud je prije pet godina donio odluku prema kojoj tvrtka zbog objavljenih fotografija mora Severini isplatiti odštetu od 100 tisuća kuna, što se do danas nije dogodilo. 

Popularni Članci