PRVA U HRVATSKOJ Dubrovačko-neretvanska županija u potpunosti razminirana do početka travnja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Ovogodišnja Večera od Kandelore imat će humanitarni karakter, prilikom koje će se prikupljati donacije za zakladu 'Hrvatska bez mina', zakladu humanitarnog razminiranja Hrvatske, a kojima će se pomoći u razminiranju Krpanovog brda u Ličko-senskoj županiji. O tome su danas više govorili gradonačelnik Andro Vlahušić, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec i ravnateljica humanitarnje zaklade 'Hrvatska bez mina' Đurđa Adlešić.

'Grad Dubrovnik je odlučio kako će povodom Feste sv. Vlaha na samoj večeri, iz proračuna Grada Dubrovnika, ali i gradskih tvrtki, jedan značajan dio novca donirati Centru za razminiranje RH i to u znak dvije zahvalnosti. Prva se odnosi na to kako će Dubrovačko-neretvanska županija uskoro biti prva županija bez mina, a druga na zahvalnost svim građanima koji su proteklu godinu radili uspješno. I proračun grada i gradskih tvrtki je u plusu pa je red da to podijelimo i s onima kojima je ta pomoć najpotrebnija, a sve u vidu toga što je Centar pune 22 godine na dubrovačkom području obavljao proces razminiranja,' kazao je Vlahušić.

Riječ je imao i Jakopec. 'Trenutno je ukupno 12 županija u Hrvatskoj opterećeno problemom mina i minsko-eksplozivnih sredstava. Ono što veseli je činjenica kako ove godine, do 4. travnja, kad obilježavamo Dan borbe protiv mina, čistimo Dubrovačko – neretvansku županiju i proglašavamo prvom pročišćenom županijom od preostalih koje su opterećene ovim problemom,' kazao je Jakopec te dodao kako je Grad Dubrovnik prepoznao problem i u ostalim županijama, prvenstveno u Ličko-senskoj županiji, koja je najzahtjevnija po pitanju razminiranja.

Adlešić je kazala kako je sigurna kako će građani Ličko-senjske županije prepoznati dobru volju Grada Dubrovnika i donacije koje će ići za razminiranje Krpanovog brda, inače prostora kroz koji svakodnevno prolazi 60-ak djece. Područje bi trebalo biti razminirano do kraja godine.

Ivona Butjer

Popularni Članci