'

„Prosvjed za sigurnost“

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Zrakoplovne posade, piloti i kabinske posade, diljem Europe pripremaju koordinirane prosvjede kojima žele izvršiti pritisak na europske političare kako bi sigurnost putnika stavili ispred komercijalnih interesa zrakoplovnih kompanija. U „Prosvjedu za sigurnost“ sudjeluje osoblje iz 41 europske države uključujući i Hrvatsku.

Piloti i kabinsko osoblje iz 41 europske države, uključujući i Hrvatsku, 22. siječnja ove godine pokreću „Prosvjed za sigurnost“.

Žele pokazati svoje nezadovoljstvo novim prijedlogom europskog Pravilnika o radnom vremenu članova posade zrakoplova jer Europska agencija za sigurnost zračnog prometa želi donijeti novi Pravilnik o radnom vremenu, koji bi se mogao negativno odraziti na sigurnost putnika. Ovim zajedničkim prosvjedom traže od političara da odaberu set pravila koji će prije svega jamčiti sigurnost putnika i posade.

Predsjednik ECA-e(Europsko udruženje pilota) Nico Voorbach istaknuo je da: "Posade zrakoplova već godinama čekaju sigurna pravila kojima bi se kontrolirala opasnost od umora u letačkim operacijama“.

"Istraživanja pokazuju da se letačke i kabinske posade već sada bore s visokom razinom umora, drijemajući za kontrolama zrakoplova. Bez obzira na to, EASA (Europska agencija za sigurnost zračnog prometa) je odlučila zanemariti znanstvene preporuke i krenula s prijedlogom Pravilnika koji prihvaća visoku razinu zamora posada".

„Prosvjed za sigurnost“ će biti koordinirana akcija Europskog udruženja pilota i Federacije europskih radnika u prometu koja će uključivati brojna događanja, a mogući su čak i štrajkovi. Hrvatsko zrakoplovno osoblje smatra se dijelom europskog, tako da će se također pridružiti prosvjedu, a odlučili su sudjelovati bedževima, letcima i priopćenjima za javnost. Na dan prosvjeda, posade zrakoplova će na uniformi nositi bedž s logom kampanje, a na Zračnoj luci Zagreb dijeliti će se informativni letci.
 

Izvor: index.hr

Popularni Članci