Predstavljen projekt izrade ICT strategije DNŽ

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Župan Nikola Dobroslavić, njegov zamjenik Davorko Obuljen i Sven Marušić iz tvrtke InfoCumulus iz Zagreba na konferenciji za novinare predstavili su projekt izrade ICT strategije Dubrovačko-neretvanske županije.

Tom je prilikom župan Dobroslavić naglasio kako je ICT strategija DNŽ još jedan u nizu strateških dokumenata koji određuju daljnji razvoj ove regije- poput Strategije razvoja DNŽ i Strategije razvoja turizma DNŽ.

Zamjenik župana Obuljen, ujedno i voditelj tima za izradu ove strategije, kazao je kako je rok izrade oko četiri mjeseca- do početka travnja bi trebala biti gotova prva javna verzija, a nakon toga će uslijediti javna rasprava.

Za izradu smjernica angažirana je tvrtka InfoCumulus koja je bila najpovoljniji ponuđač i koja ima veliko iskustvo u izradi ICT strategija za tijela državne uprave i velike organizacije kao što su telekomunikacijski operateri.

Glavni ciljevi strategije, kazao je Marušić, su ubrzanje ekonomskog rasta, poboljšanje kvalitete života građana Županije te usklađivanje s propisima i politikama Europske unije.
-Ubrzanje ekonomskog rasta prvenstveno se temelji na primjeni ICT-a u gospodarstvu kako bi se povećala zaposlenost na poslovima visoke dodane vrijednosti, dodatno razvila ICT industrija u Županiji i povećala efikasnost i konkurentnost strateških gospodarskih grana Županije (s naglaskom na turizam, brodarstvo i poljoprivredu) kroz korištenje ICT tehnologije radi ubrzavanja i povećanja efikasnosti poslovnih procesa.

Veća kvaliteta života građana očitovat će se u ubrzanju administrativnih procesa u lokalnoj upravi kroz korištenje ICT tehnologije, u dostupnosti usluga lokalne uprave na daljinu, putem Interneta te kroz participaciju svih društvenih slojeva u razvoju europskog digitalnog društva i korištenju rezultata tog razvoja. Također, strateške smjernice nužne su za učinkovito povlačenje sredstava iz razvojnih fondova i moraju biti usklađene s postojećim smjernicama na razini Europske unije.-naveo je Marušić i dodao kako je prilikom izrade Strategije nužno uključiti gradove u Županiji, Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA, ali i predstavnike gospodarskih subjekata s naglaskom na ICT industriju, akademsku zajednicu te neovisne stručnjake i medije.

Svi oni trebali bi, zaključeno je, raditi na „pozicioniranju dubrovačko-neretvanske regije kao dobar primjer napredne, visokotehnološke oaze na Mediteranu“. 

Popularni Članci