'

Počela je korizma, vrijeme velikih obećanja i nada

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: zadarskilist.hr
Katolički svijet, današnjim danom, Pepelnicom počinje najozbiljnije i najplodnije razdoblje crkvene godine. Tim danom počinje korizma, a na Veliki petak završava. Zato je početak i kraj korizme označen najozbiljnijom pokorom, tzv. strogim postom i nemrsom.

Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso. Treba istaknuti da u dva dana "strogog posta" (Čista srijeda i Veliki petak) nije samo post, nego, zajedno, i post i nemrs! Znači: vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok ("do sita"), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs! - U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno, i mnogi poste više i češće

Na misnim slavljima svećenici će vjernike posipati pepelom koji je simbol pokore i poziv kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve.

Pepelnica je ostala kao spomen na pokoru koju su činili Židovi tijekom svoje povijesti. Veliki sveci i pokornici Starog zavjeta znali su se obući u kostrijet od grube konoplje, posuti glavu pepelom, i leći u prah u znak da su sagriješili i da žele popraviti svoj život.

Korizma koja počinje na Pepelnicu vrijeme je velikih obećanja i nada. Tada bi trebalo napraviti zaokret života. Najprije odreći se grijeha, priznati ih i oprostiti onima koji su nas povrijedili.

Brojni se kršćani u korizmi odreknu svih 40 dana nečega što im je osobito drago, npr. mesa, alkohola ili cigareta. Neki su se, upravo odričući se u korizmi, uspjeli osloboditi ovisnosti o drogi. Ima onih koji odluče da će u korizmi ranije ustajati i da neće gledati televiziju, ali ima i onih koji korizmu koriste kako bi postigli željenu kilažu pa se odriču kruha, kolača i sličnih namirnica, sve za ljepotu.

Međutim, smisao korizme nije dijeta od 40 dana, već je smisao da se tijekom tih dana svatko trudi biti bolja osoba. Treba se truditi ne psovati, ne tračati, ne činiti nažao drugim ljudima, ali opet s druge strane svaki vjernik, odnosno svaki čovjek trebao bi tako djelovati cijelu godinu, a ne samo tih 40 dana u godini.

KORIZMA 2014. OVDJE.

Popularni Članci