Oštrim rezovima Grad Metković smanjio dug za 6.5 milijuna kuna

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Novom vodstvu Grada Metkovića u samo sedam mjeseci uspjelo je smanjiti dug za 6,4 milijuna kuna. Između ostalih mjera, ovaj je rezultat postignut radikalnim potezom smanjenja plaća svim zaposlenicima gradske uprave na minimalac, javlja eMetkovic.com.

Trenutno stanje u gradskim financijama predstavljeno je jutros na koferenciji za novinare u Metkoviću. Zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja podsjetio je kako je dug grada iznosio 17,6 milijuna kn, što je gotovo cijeli godišnji prihod Grada. Do brojke su došli nakon skoro tri mjeseca snimanja stanja koje je toliko potrajalo zbog općeg kaosa u gradskim financijama.

Grad Metković je u proteklom razdoblju podmirio nevjerojatnih 6.462.310,60 kn duga, a to iznosi 35 posto realnih godišnjih prihoda. Uz vraćanje duga redovito su plaćane sve obveze Grada, koje dosada nisu redovno isplaćivane poput plaća, obaveza prema Crvenom Križu, JVP-u itd.

-'Na minimalac su smanjene plaće cijeloj Gradskoj upravi i ustanovama, tako da, primjerice, gradonačelnik ima plaću svega 3.600 kn, zamjenici gradonačelnika volontiraju, a vijećničke naknade iznose jednu kunu. Ukinute su naknade nadzornim odborima i upravnim vijećima, a troškovi reprezentacije smanjeni su za 10 puta te putni troškovi za 8 puta' rekla je zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur.

Gradonačelnik Božo Petrov izrazio je nadu kako će Ministarstvo financija prepoznati odgovorno ponašanje nove Gradske uprave i otpisati dio dugova koji se mogu otpisati (poput PDV-a za rekonstrukciju trga i parka koji sad već iznosi 2,8 milijuna kn), 'kada se to već činilo i mnogim neodgovornijim gubitašima'. -'Svjesni smo da je Grad Metković sam kriv za nastale dugove, ali nisu svi Metkovci krivi za zatečeno stanje. Ako Država ne pomogne, svi ćemo, ni krivi ni dužni, ispaštati', zaključio je.  

(Izvor: eMetkovic.com

Popularni Članci