Kurt Cobain danas bi slavio 46. rođendan

Autor: dubrovackidnevnik.hr
“Smrt ne postoji. Ljudi umiru tek kad ih svi zaborave” rekla je Isabel Allende, jedna od najpoznatijih latino-američkih spisateljica. I uistinu kako drugačije započeti priču o jednom velikom i neprežaljenom glazbeniku, pjevaču, tesktopiscu, umjetniku, gitaristu Nirvane, Kurtu Cobainu.

Kurt Donald Cobain, rođen je 20. veljače 1967. u Aberdeenu, saveznoj državi Washington. Već u ranoj dobi od dvije godine, Cobain je pokazao zanimanje za glazbu. Teta ga je pokušala naučiti svirati gitaru, no on je bio prehiperaktivan pa su mu roditelji kupili bubnjeve. Lupao je po njima dok ih nije uništio.

Njegov život doživio je veliku promjenu kada je imao samo osam godina kada su mu se roditelji rastali. Taj događaj je jako utjecao na njegov život: Cobain se povukao u sebe, zamrzio je roditelje, pogotovo oca, postao je nedruželjubiv i pokušavao je što više izbjeći pitanje svojih kolega iz škole o obitelji, jer mu je bilo neugodno što su mu se roditelji razveli. Nakon razvoda jedan dio svoga teenagerskog života provodio je s ocem i njegovom novom ženom, a dio sa majkom.

Bio je kažnjavan zbog vandalizma, a najveća mu je kazna bila 180$ jer je na kamion napisao "God is gay".

Tijekom života s majkom upoznao je prijatelja Myera Loftina uz kojeg je otkrio i počeo pušiti marihuanu. Iako je Loftin Cobainu priznao da je homoseksualac njemu tu nije nimalo smetalo, ali smetalo je ljudima oko njega pa je redovito nakon tjelesnoga primao batine zbog prijatelja koji je "drugačiji". 

Cobain je od malih nogu sanjao da ima svoj bend, a taj san mu se i ostvario 1985. godine kada je osnovao Nirvanu. Bend je osnovao sa prijateljem Kristom Novoselicem u rodnom gradu Aberdeenu u državi Washington, a sastav je u svojim počecima probijanja na scenu bio dio Seattle rock scene. Svoj prvi album "Bleach" izdali su za nezavisnu diskografsku kuću Sub Pop 1989. godine.

Proboj na glazbenu scenu uslijedio je izlaskom hita "Smells Like Teen Spirit" koji je postao vječna himna svih teenagera. Nirvana je u to vrijeme postala vodeći bend čuvene Generacije X, a Kurt Cobaina su svi doživljavali kao predvodnika jedne nove buntovne generacije koja je svoje stavove izražavala pjesmama.

Nažalost nije uspio odoliti pritisku i reći 'ne' brojnim porocima koji su bili sastavnio dio života gotovo svih glazbenika čiji se život vrtio oko benda i neprekidnih turneja. Zadnjih godina svog života borio se s ovisnošću o heroinu i depresijom koja je nastala zbog neprekidnog pritiska javnosti na njega i njegovu ženu Courtney Love. Kako je pritisak bio sve veći tako više nije mogao odolijevati, pa je 8. travnja 1994. godine počinio samoubojstvo.

Vijest o njegovoj smrti potresla je brojne obožavatelje diljem svijeta, a sa smrću ušao je u nesretni klub 27, odnosno klub velikih glazbenika s nevjerojatnim potencijalom koji su svi odreda umrli (najčešće od poroka) u 27. godini života.

Iako je Kurt Cobain otišao prerano sa ovog svijeta, svojim obožavateljima, ali i cijelom glazbenom svijetu ostavio je pregršt pjesama i tekstova koje će zauvijek čuvati uspomenu na njega, na njegov lik i djelo.

"BOLJE JE IZGORIJETI NEGO IZBLJEDJETI! " napisao je Kurt Cobain u svom oproštajnom pismu, i upravo ovom rečenicom treba zaključiti napis o jednom od najvećih i nikad prežaljenih umjetnika 80-ih i 90-ih godina.

 

Popularni Članci