'

Ivo Rudenjak: Fiskalizacija je korak prema Europi

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Ivo Rudenjak, jedan od vodećih dubrovačkih ugostitelja, smatra da je uvođenje fiskalnih blagajni u Republici Hrvatskoj svakako korak ka Europi i pozdravlja tu ideju, ali unatoč tome podsjeća kako je rok za fiskalizaciju prekratak te da je nemoguće da u tako kratkom vremenu svi ugostitelji naprave ono što država zahtijeva od njih.

Rudenjak ističe kako fiskalizacija u njegovom i poslovanju sličnih obrta neće imati nikakvog utjecaja jer su do sada većinu njegova posla, nekih 80 do 90 posto, sačinjavale kartice što se automatski bilježi u Poreznoj upravi. Za Rudenjaka nije problem hoće li kartice ići preko fiskalne blagajne ili ne, ali jest trošak uvođenja fiskalne blagajne.

Piše: Marina Majić

Naime, tim su troškom opterećeni svi obveznici fiskalizacije.

Konkretnije; za instalaciju i telekomunikacijske veze te postavljanje wireles- pojačala i veza Rudenjak je morao izdvojiti 4.950 kuna. Tomu treba dodati i dodatnih 455 kuna kao cijenu certifikata te „ključa“ bez kojeg se ne može raditi, a Rudenjak naglašava kako to nije mali trošak, bez obzira o koliko se velikom ugostiteljskom objektu radilo.

- Trošak provedbe fiskalizacije samo je još jedan novčani udar na sve obveznike. Jer, procjenjujem da 90 posto ugostitelja neće moći zadovoljiti te potrebe i bit će prisiljeni 1. siječnja zatvoriti svoje lokale. Pitam se hoće li država preuzeti odgvornost za nova izgubljena radna mjesta. Jedan od glavnih problema jest činjenica da Vlada ovaj zakon želi provesti na brzinu, ali da bi jedan tako značajan zakon uspio treba- vremena. Ovakav se proces ne može se kvalitetno odviti preko noći. Treba vremena- naglašava Rudenjak dodajući kako „država, ako želi kontrolirati svaku kunu to i može, samo ako stvarno želi“.

Doajen dubrovačkih ugostitelja podsjeća kako su „ugostiteljstvo i turizam usko povezani te da čine jednu od najvažnijih gospodarskih grana ali da, ma kako snažna bila ta veza, ne može sâm turizam izvući Državni proračun“:- Država mora pomoći ugostiteljima, a ne stavljati ih u koš s prevarantima. Još jedan propust je „Knjiga računa“ za koju je na seminaru održanom kako bi se obveznike uputilo u fiskalizaciju, rečeno kako moraju nabaviti knjigu računa i prije upotrebe je ovjeriti u Poreznoj upravi do 17. prosinca.

Neugodno iznenađenje dočekalo je Rudenjaka kada je pokušao kupiti knjigu za račune, kaže kako knjiga nije bila izdana pravovremeno te su ugostitelji do 17. prosinca morali ovjeriti u biti fiktivnu knjigu.

Porezna uprava naknadno je ispravila tu nelogičnost te su obveznicima omogućili ovjeru knjige od 20. prosinca. Knjigu računa svi obveznici mogu nabaviti u Narodnim novinama po cijeni od 76 kuna.

Popularni Članci