ISTRAŽILI SMO: BROJ CIJEPLJENIH PROTIV GRIPE U ŽUPANIJI DRASTIČNO PAO Ljubić: Za to su krivi medijski istupi samoprozvanih 'stručnjaka'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
'Jednom u životu sam se cijepila protiv gripe i neću nikada više. Na to me nagovorila liječnica, govorila je kako sam kronični bolesnik i kako imam i godina. Petnaest dana umirala sam od bolova, nisam mogla ni poleći glavu na jastuk od glavobolje. Imala sam visoku temperaturu kakvu nisam imala u životu,' kazala nam je jedna dubrovačka umirovljenica (podaci poznati redakciji) kada smo ju upitali je li se ove sezone cijepila protiv gripe.

'Ne mogu reći kako je moje iskustvo primjenjivo na sve ostale osobe koje se cijepe, nekima je super i pomogne im, a neki svejedno obole od gripe. Tko voli nek izvoli, ja se više sigurno neću cijepiti,' odlučno je odgovorila te dodala kako je skeptična prema učinkovitosti navedenog cjepiva i kvaliteti istog.

Prije 10 godina se cijepilo trostruko više ljudi

Međutim, ova dubrovačka umirovljenica nije usamljena u svom mišljenju. Kako cijepljenje više nije u modi potvrdio nam je i voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Miljenko Ljubić. 'Interes za cijepljenjem protiv gripe u našoj županiji je nekada bio daleko veći. Tako se u sezoni 2004./2005. cijepilo gotovo 15 tisuća osoba. Od tada, zahvaljujući neargumentiranim istupima u raznim medijima „stručnjaka svih vrsta“, sve više se stvara negativan stav o cijepljenju, i broj cijepljenih protiv gripe drastično opada,' tvrdi Ljubić.

Ove sezone za područje Dubrovačko-neretvanske županije zaprimljeno je tek 5 520 doza cjepiva protiv gripe. Radi se o 5 500 doza za odrasle i djecu stariju od 36 mjeseci te 20 doza za djecu mlađu od 36 meseci. Ova je količina, kako navodi Ljubić, pristigla s obzirom na broj cijepljenih u sezoni 2012./2013. kada se cijepilo ukupno 5 360 žitelja Dubrovačko-neretvanske županije.

Govoreći o godinama osoba koje se najradije odlučuju za cijepljenje protiv gripe, najčešće se radi o onima starijima od 65 godina i kroničnim bolesnicima. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, najveći broj oboljelih od gripe odnosi se na dobnu skupinu od sedam do 19 godina, odnosno na školsku djecu koja se, prema statistici, najrjeđe cijepe.

Gripa u našoj županiji tek se očekuje

Razlog zbog kojeg se sve manje ljudi odlučuje na cijepljenje protiv gripe su različita svejedočanstva o neučinkovitosti cjepiva, ali i navodnoj opasnosti istih. Tako određeni građani, ali i pojedini liječnici, u medijskih istupima tvrde kako se radi o marketinškom triku kojim se ljude zaplašivanjem nagovara na cijepljenje od kojeg, kako kažu, jedinu korist imaju farmaceutske kuće koje zarađuju velike svote novca na cjepivima. Također navode kako je gripa sasvim bezopasna bolest koja se liječi u roku od sedam dana, a zakomplicirati se može jedino kod kroničnih bolesnika i starijih osoba, kao što je slučaj sa svakom drugom bolešću.

S druge strane, brojni farmaceuti i epidemiolozi tvrde kako su upravo zahvaljujući cjepivima dječja paraliza i difterija u Hrvatskoj već desetljećima nepoznate bolesti. Tvrde kako nijedno cjepivo nije idealno i kako su nuspojave svakako moguće, pa tako i kod cjepiva protiv gripe, ali kako su one izuzetno rijetke, ali i zanemarive s obzirom na štetu koja se može dogoditi ukoliko se osoba ne cijepi, pogotovo ako se radi o cjepivima protiv nekih ozbiljnijih bolesti.

S cijepljenjem na području naše županije započeto je 18. studenog, a prema informacijama cjepitelja, gotovo sva pristigla količina cjepiva protiv gripe je već potrošena. Svi oni koji se žele cijepiti, mogu se javiti svom liječniku ili direktno na Zavod. Ovogodišnja gripa je već pristigla i u Hrvatsku, gdje je zabilježena nekolicina sučajeva, no zasad još uvijek nema prijava oboljelih od gripe s područja županije. Međutim, Ljubić naodi kako se ubrzo mogu očekivati oboljeli i u našoj županiji, pogotovo nakon povratka sa skijališta i nastavkom školske godine.

Ivona Butjer

 

Popularni Članci