'

Istekao Protokol o razgraničenju na Prevlaci

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Privremeni Protokol o razgraničenju Hrvatske i Crne Gore na Prevlaci, koji je još krajem 2002. godine potpisan na desetogodišnje razdoblje, istekao je lani u prosincu.

Na diplomatskom sastanku održanom 2008. godine Hrvatska i Crna Gora dogovorile su trogodišnji rok u sklopu kojega je mješovita komisija trebala pripremiti materijale potrebne za dijalog i dogovor o konačnoj odluci.

Koča Pavlović, član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, ponovno je pokrenuo ovu priču. Skupštini Crne Gore poslao je dopis u kojem od njih traži da počnu s pregovorima o konačnom razgraničenju na Prevlaci.

– Crnogorski parlament bio je potpuno isključen iz ove priče, zbog čega sam i reagirao. Treba otvoriti dijalog kako bi se došlo do zajedničkog rješenja. Svjesni smo činjenice da to nije jednostavan zadatak, zbog povijesnog backgrounda i ratnih devedesetih. A inače kad se rade granice, uvijek se radi o suprotstavljenim interesima i nije lako doći do kompromisa. Privremeni sporazum daje dobru osnovu za dobar dijalog – kazao je Koča Pavlović u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

Pavlović je komentirao i tvrdnje prema kojima bi Hrvatska mogla zatvoriti Bokokotorski zaljev, ističući kako takav stav ne vidi kao mogućnost, budući da su sve izjave koje su stizale iz Hrvatske u povodu ove teme bile dobronamjerne i najavljuju dogovor i sporazum koji neće oštetiti ni Hrvatsku ni Crnu Goru. Smatra da bi bilo dobro da dijalog započne prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji kako se ne bi išlo na arbitražu Međunarodnog suda u Haagu.

– Iako postoji mogućnost, ne vjerujem da bi Hrvatska blokirala crnogorske pregovore za ulazak u Europsku uniju ako se ovo pitanje ne riješi – istaknuo je Pavlović, komentirajući činjenicu da će Hrvatska već od 1. srpnja, nakon ulaska u Europsku uniju, moći blokirati pregovore EU-a i Crne Gore.
Načelnik općine Konavle Luka Korda kaže da je potrebno što prije konačno riješiti što je naše, a što njihovo.

– Privremeni Protokol o razgraničenju istekao je i nećemo ga valjda opet produljivati jer bi to bila katastrofa za razvoj Prevlake. Treba sjesti za zajednički stol i ne dizati se dok se ne postigne dogovor. U svim razgovorima koje sam ja neslužbeno vodio s Crnogorcima i oni su bili spremni na rješavanje – kazao je Korda, dodajući kako, prema njegovim neslužbenim informacijama, zajednička ophodnja Crnogoraca i naše policije na Prevlaci više ne funkcionira.

Čak ni predsjednik Ivo Josipović prigodom posjeta Podgorici u lipnju 2010. godine nije znao odgovoriti na pitanje o konačnom rješenju, komentirajući tada kako privremeno rješenje između dviju država već godinama funkcionira dobro i na zadovoljstvo građana i jedne i druge strane.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Popularni Članci