Fidel Castro postaje premijer Kube, Srbi po običaju krenuli u mobilizaciju vojske, Wilt Chamberlaine oborio rekord

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na današnji se dan 1659. pojavio prvi ček ikad. Vrijednost mu je bila 400 funti. Danas je izložen u Westminster Abbeyu. Počekom 20. stoljeća Zagreb je zatrpao snijeg - u Maksimiru je izmjereno 95 centimetara bijelog pokrivača koji je neprekidno padao tri dana.

Na uvijek vrelom Balkanu Srbija je 1909. započela mobilizaciju vojske zbog napetih odnosa s Austro-ugarskom. Oko pola stoljeća kasnije, Velika Britanija pravi veliki korak u smislu humanizma ukinuvši smrtnu kaznu.

Krajem 50-ih godina prošloga stoljeća, Fidel Castro „postaje" premijerom Kube mjesec i pol dana nakon što je svrgnut diktator Fulgencio Batista. Desetak godina kasnije Haleyvilleu uspostavljen je prvi sustav hitne pomoći pod brojem 911.

U svijetu sporta, jedan od najvećih i najboljih košarkaša svih vremena Wilt Chamberlaine postaje prvi košarkaš koji je postigao 30,000 koševa i to u 940 utakmica. Godine 2003. Pokrenuta je Wikipedija na Hrvatskome jeziku koja je nastala iz srpsko-hrvatske verzije, a istovremeno sus radom započele i srpska te bošnjačka.

Od poznatih osoba koje su rođene na današnji dan treba spomenuti kompozitora Johanna Straussa, genetičara Hugoa DeVriesa, jednog od najpoznatijih rock'n'roll skladatelja Otisa Blackwella, Cherinog partnera i bivšeg muža Sonnyja Bonoa, repera Ice-T-ja, velikog tenisača Johna McEnroea te pisca Alberta Hacketta. Osim njih, tu su još Mr Jefferson, prvo klonirano tele, a na današnji će se dan 2335. roditi Geordi La Forge iz serijala Star Trek Next Generation.

Popularni Članci