Festanjuli nose proglas Feste sv. Vlaha 2014. po župama i institucijama diljem biskupije

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovačka biskupija
Proglas Feste sv. Vlaha 2014. s geslom „Ne nameći se, da ne budeš odbačen, ne udaljuj se, da ne budeš zaboravljen“ (Sir 13, 10) ovogodišnji festanjuli pomorac Damir Baričević i obrtnik Ivo Lobrović tijekom ovog vikenda nosili su po župama Konavala i Dubrovačkog primorja, a danas su obišli gradske institucije i župe pozivajući njihove predstavnike da pozovu puk Grada i biskupije kao i štovatelje sv. Vlaha diljem svijeta na sudjelovanje na ovogodišnjoj festi sv. Vlaha.

U Proglasu kojeg, s rektorom Lučićem i festanjulima Baričevićem i Lobrovićem, potpisuje i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, piše:

-'Godine prolaze, a naša Festa ne blijedi nego sjaji. Blista. Kako u odorama i zlatom urešenim narodnim nošnjama, tako i u dušama onih koji ljube, i čuvaju svoju Festu. I kad bismo mi zatajili, sv. Vlaho neće zaboraviti, i u ovoj godini, po 1042. put, učiniti svoje 'famozno čudo od čudesa.'

Mudrost zapisana u kamenu: 'Sloboda se ne prodaje za sve blago svijeta', 'Zaboravite privatno, a bavite se općim', 'Naši utezi ne varaju...', stoji i u pamćenju ovog naroda.

Stoljetna zauzetost za neželjene i odbačene, za stare i nemoćne, za odgoj i naobrazbu mladeži svjedoči o bogoljubnosti i čovjekoljubnosti jedinstvenog Grada Dubrovnika. Susret hrvatske katoličke mladeži u travnju ove godine u našem gradu ispit je naše gostoljubivosti, požrtvovanosti, skladnosti i ljubavi prema Bogu, rodu i našoj mladeži.

Dođite na Festu kako bismo se duhovno pripremili, vjeru ojačali i zajedno iz sveg srca uputili Parcu tisućput ponovljenu molitvu: 'Po zagovoru sv. Vlaha, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.' Živio sv. Vlaho!“

Zanimljivo je spomenuti da likovno rješenje ovogodišnjeg Proglasa kao i crkvenog programa feste, koje je nakon više godina izmijenjeno, potpisuje slikar Mišo Baričević, brat jednog od festanjula, a kompjuterski ga je obradio M. Skance. Sadržaj Proglasa je svake godine drugačiji.



Festanjuli Feste sv. Vlaha 2014. godine, predstavljeni na božićnom domjenku, a izabrani na sastanku Bratovštine festanjula sv. Vlaha i potvrđeni od dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, su pomorac Damir Baričević i obrtnik Ivo Lobrović. Donosimo njihove kratke životopise:

Damir Baričević, sin pokojnog Marka i Đurice rođene Hršak, rođen je u Dubrovniku 1964. godine. Oženjen je suprugom Stelom rođenom Bukva, i imaju dvoje djece: sina Marka i kći Jelenu.
U mladosti je kao vaterpolist igrao za Jug i Bellevue, a 1991. je bio sudionik Domovinskog rata u obrani Dubrovnika i Hrvatske. Od 1992. plovi na brodovima domaćih i stranih kompanija. Na Višoj pomorskoj školi u Dubrovniku diplomirao je 1997. i stekao zvanje inženjera pomorskog prometa. Zatim je položio kapetanski ispit te kao kapetan duge plovidbe plovi na tankeru „LNG GEMINI“.

Ivo Lobrović, sin pokojnog Antuna i Kate rođene Peraica, rođen je u Majkovima 1956. godine. Oženjen je s Jelenom rođenom Biskup s kojom ima sina Antuna i kćeri Dariju i Miriju. Po zanimanju je elektroinstalater s 38 godina staža u poštanskoj monterskoj službi. Sada ima svoju privatnu firmu „Halonet“. Predsjednik je Vijeća općine Dubrovačko primorje i član Pastoralnog vijeća župe Presvetog Trojstva u Majkovima.

Angelina Tadić
 

Popularni Članci