Dubrovački složenac od srdela i mladog boba
Sastojci:
-bob (u mahunama i zrnima)
- srdele (svježe) 2,00 kg
- limun 0,12 kg
- jaja 6,00 kom
- mlijeko 1,00 l
- brašno 0,20 kg
- ulje (maslinovo) 0,10 l
- ulje (biljno) 0,10 l
- umak od kopra 0,70 l
- sol 0,06 kg
Srdelama se očiste ljuske, odstrane crijeva i glava, a zatim se rastvori i izvadi središnja kost. Meso srdela se posoli i nakapa limunovim sokom.
Posebno se sastavi i izmiješa kašica (tekuće tijesto) od jaja, mlijeka, brašna i soli. Kašica se pusti pola sata stajati.
Očišćene srdele umaču se u kašicu i rumeno ispohaju u vrućoj mješavini (maslinovog i biljnog) ulja, a zatim izvade i polože na paprirnate ubruse da se ocijedi višak masnoće.
Očišćeni mladi bob (u mahunama i zrnima) skuha se u kipućoj slanoj vodi i ocijedi.
Pleh se namaže maslinovim uljem i u njega slaže: red pohanih srdela, red kuhanog boba (u mahunama i zrnima) i tako se nastavlja. Trebaju biti tri reda srdela i dva reda boba. Jelo se stavi u vrelu peć kraće vrijeme, a zatim zalije „royalom“, tj. mješavinom od preostalog mlijeka, jaja i soli. Zatim se zapeče dok ne dobije lijepu rumenu boju.
Jelo se izvadi iz peći i pusti stajati određeno vrijeme, a zatim siječe na komade prikladne za posluživanje.
Jelo (u kockama) slaže se u posudu za posluživanje (ili tanjur) i polovina jela prelije se umakom od kopra.
Može poslužiti kao toplo predjelo i kao glavno jelo.
Umak od kopra
- ulje (maslinovo) 0,08 kg
- brašno (integralno) 0,07 kg
- temeljac od povrća 1,00 l
- muškatov oraščić 0,001 kg
- papar (bijeli) 0,001 kg
- vrhnje (kiselo) 0,10 l
- kopar 0,10 kg
- limun 0,04 kg
- peršin (u listu) 0,02 kg
- sol 0,006 kg
Od maslinovog ulja i brašna pripremi se svijetla zaprška koja se zalije temeljcem. Kuha se oko dvadesetak minuta a zatim procijedi. Umak se ponovo prokuha i doda muškatov oraščić, papar, sjeckani kopar i peršin, limunov sok, sol i umiješa vrhnje.
Umjesto temeljca od povrća može se upotrebiti obarak od nekog kuhanog povrća kao na primjer od mrkve, krumpira i drugo.
Izvor: Slobodna Dalmacija