Biskup Uzinić: Ne budimo uljuljani u svoj mir i neaktivnost poput glavara svećeničkih i pismoznanaca narodnih!

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na svetkovinu Bogojavljenja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi Domino u Dubrovniku. Na početku propovijedi, govoreći o Bogu koji se objavljuje svima, kazao je da Bog 'nije došao samo za nas; jer svi ljudi, makar ga ne spoznaju, makar ne znaju za njega, čak i oni koji možda ne ispovijedaju njegovu egzistenciju će, ako budu živjeli po svojoj savjesti i trudili se biti bolji ljudi, biti oni koji će biti spašeni, jer on je došao za sve'.

Biskup je upozorio i da 'ne smijemo biti niti pasivni kao glavari svećenički i pismoznanci narodni'. Oni znaju gdje je Mesija i sposobni su ga pokazati drugima, nažalost pokazali su ga onome kome nisu trebali, ali sami ne čine ništa da bi ga osobno otišli potražiti i pronaći'.

Nakon što je pokazao kakav vjernik ne treba biti, došao je i do pozitivnog primjera, a riječ je o mudracima: 'Oni nas svojim ponašanjem uče što bismo i mi trebali činiti. Kad su ugledali zvijezdu bez dvoumljenja su krenuli na put. Napustili su vlastit dom, poznate osobe, udobnost domovine i krenuli u neizvjesnost. Da su počeli računati opasnosti na koje će naići, među koje spada i nesklonost političkih vlasti koje, danas kao i jučer, nemaju previše razumijevanja za ljude koji su se dali u potragu za Bogom i koji u svom životu Boga stavljaju na prvo mjesto, zasigurno ne bi nikad krenuli na put. Bili bi, poput glavara svećeničkih i pismoznanaca narodnih, uljuljani u svoj mir i neaktivnost. Oni, međutim nisu takvi. I zato su našli novorođenče kojemu su iskazali štovanje. I zato su bili sposobni otkriti pravu opasnost, upozoriti one koji su bili ugroženi i zaobići one koji ugrožavaju. I zato su nama primjer, ali i sveti zagovornici'.

(Šime Zupčić, preuzeto dijelom sa http://www.dubrovacka-biskupija.hr/portal
 

Popularni Članci