test

SVI DETALJI O 'NORWEGIAN EPICU' Danas stiže najveći brod koji je ikada uplovio u Dubrovnik, oduševit će vas njegova unutrašnjost

Autor: Ivo Batričević
Danas u grušku luku uplovljava 'Norwegian Epic', najveći brod koji je dosad uplovio u Dubrovnik. Naš sugrađanin Ivo Batričević donosi priču o tom impresivnom brodu u novom tekstu feljtona 'Priče o moru i brodovima'. 

U Brodogradilištu STX France Cruise SA, Chantiers de l'Atlantique u Saint - Nazaire u Francuskoj položena je 19. lipnja 2008. kobilica za novogradnju pod radnim brojem projekta F3. Porinut je u more 10. srpnja 2009. godine. Krštenje broda je obavljeno u luci New York 2. srpnja  2010., kuma broda je bila country pjevačica Reba McEntire, a primopredaja vlasniku Norwegian Cruise Line je obavljena 17. srpnja 2010. koji mu daju ime NORWEGIAN EPIC.

Tada je po bruto tonaži bio treći najveći kruzer po veličini na svijetu, a danas se nalazi na 26-tom mjestu sa svojih 155,873 BT-a. Brod je dug 329,45, širok je 40,64, visok 61, i ima gaz od 8,7 metara, može ukrcati 4228 putnika o kojima se brinu 1404 člana posade. Brodski dizel motori proizvode maksimalno 79,8 MW struje za cijeli brod, a najveći potrošači su dvije fiksne azimut propele koje troše u plovidbi ukupno do 48 MW struje i daju mu brzinu od 22 čvora. Za manovru pristajanja još ima četiri provena i dva krmena bočna trastera (propele u tunelu koje rade u dva smjera tj. guraju prema obali ili od obale). Gradnja NORWEGIAN EPICA koštala je 1,2 milijarde dolara. 

Krstarenje Karibima i Mediteranom

Norwegian Epic je uglavnom krstario po Karibima te mu je ukrcajno / iskrcajna luka bila Miami. Jedno vrijeme je plovio po Mediteranu, luka ukrcaja / iskrcaja bila mu je Barcelona, opet se vratio na Karibe, a onda dolazi Covid 19 kriza kada je bio u čekanju kao i svi ostali kruzeri. Mega kruzer je 31. listopada krenuo na put iz Barcelone, nakon čega je obišao francuski Cannes te talijanske destinacije, nakon čega na red  6. studenog dolazi i luka Gruž. Zanimljivo je kako s njime u svoj rodni grad stiže i generalni direktor Norwegian Cruise Linea, Dubrovčanin Amir Tikveša koji se kompaniji pridružio s pozicije direktora hotela Valamar Dubrovnik President. Što se tiče kapaciteta putnika i posade na dolasku u Gruž oni će  biti nešto manji radi Covid mjera, a točni podatci će se znati na samom dolasku.

Dana 6. studenog 2021. NORWEGIAN EPIC će oboriti rekord kao najveći kruzer koji nas je do sada posjetio sa svojih 155,873 BT-a i inače je najveći od svih plovila koji su nas do sada posjetili uključujući i teretne i ratne brodove (i nosače zrakoplova). NORWEGIAN EPIC također je rekorder među nekolicinom brodova koji su bili u Gružu s 19 paluba, a to se može usporediti s visinom nebodera od 19 katova tj. maksimalna visina broda nad morem je 61 metar, a npr. most dr. Franja Tuđmana je plovan ispod mosta za brodove visine do 49 metara.  

Srušio rekord broda iste kompanije 

Što se tiče dosadašnjeg rekorda, njega je držao kruzer iste brodarske kompanije, ali samo od ovog ljeta i to NORWEGIAN GETAWAY sa svojih 145,655 BRT-a i duljine 325,65 metara.                                                                                           Ipak on nije najdulji brod jer su nas već posjetila četiri broda blizanca brodarske kompanije MSC Cruises koji su nešto dulji od NORWEGIAN GETAWAYA, a to su: MSC DIVINA, MSC PREZIOSA, MSC FANTASIA i MSC SPLENDIDA. Oni su dugi 333,33 metra, međutim veličina broda se ipak mjeri i pokazuje u bruto tonaži tako da će NORWEGIAN EPIC zauzeti prvo mjesto najvećeg broda koji je ikada posjetio Dubrovnik sa svojih 155,873 BT-a. 

Uz ovaj feljton o najvećem brodu koju je uplovio u Dubrovnik prilažem 12 originalnih brodskih kartolina eksterijera i interijera, iz bogate osobne kolekcije kruzera koja broji 6000 originalnih primjeraka. Svaki brod ima svoju ljepotu,  a ovaj brod možda neće oduševiti svakoga vanjskim izgledom, ali njegova unutrašnjost, koja je prilagođena maksimalnom uživanju putnika, svojom ljepotom je u usporedbi s drugima  u samom vrhu, jer on je iznutra jednostavno lijep i udoban, a zabave ima na pretek.

Popularni Članci