GATANJE IZ GRAHA, NIGDJE INFORMACIJE Slijetanje iz Rima u Dubrovnik je pokazalo da se već ne zna tko pije, a tko plaća

Autor: Ivona Butjer Autori fotografija: Goran Mratinović
Zrakoplov iz Rima danas poslijepodne je sletio u Zračnu luku Dubrovnik oko 15:55 sati. Do 18:15 sati, dakle do trenutka objave ovog napisa, prema javnosti nije stigla niti jedna službena informacija o daljnjim koracima koji se namjeravaju poduzeti.

Hoće li ići u karantenu ili samoizloaciju? Hoće li se vraćati natrag u Italiju? Što će biti s putnicima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine? Što će biti s onima koji su u Rimu 'samo' presjedali? Hoće li i oni u karantenu ili ne, jer su samo presjedali? Ipak, bili su u istom zrakoplovu s ostalim putnicima...

Sve informacije koje se znaju objavljene su u medijima. No, tu je riječ o hrpi neslužbenih informacija od strane neslužbenih izvora. U ovom trenutku ne zna se niti je definirano tko je uopće ta osoba koju bi se trebalo nazvati u izvanrednim situacijama oko koronavirusa poput ove niti se zna koje bi tijelo trebalo dati službene informacije koje ni više od dvije ure nakon slijetanja aviona ne pristižu prema javnosti. 

Nije to policija, nije to ni Županijski centar 112, ni Opća bolnica Dubrovnik, ni Zračna luka Dubrovnik... Vrijedni su to ljudi koji se, čini se prema informacijama s terena, s prvim izazovom koji je pred njih postavljen sasvim solidno nose, pokušavajući iznaći rješenje i djelovati na terenu. Djeluju oni već danima, urgiraju, provjeravaju, sastaju se, razmišljaju, donose odluke, a slijedom toga se u Dubrovniku virus još uvijek nije pojavio.

Ipak, doznajemo kako je za ovaj, ali i ostale slučajeve nadležan nacionalni Stožer civilne zaštite koji je, sudeći barem po ovom slučaju, totalno zakazao. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolažemo, upravo je on preuzeo cjelokupnu komunikaciju s javnosti, no do sada nikakva službena informacija nije pristigla prema medijima. No, ne prema medijima kao takvima nego prema javnosti kao takvoj. 

A javnost ima pravo znati kako je na područje u kojemu oni žive stigao avion od 50-ak putnika i imaju pravo znati hoće li ti putnici biti među njima, ne zbog putnika, nego zbog njih, njihovog zdravlja i zdravlja njihovih bližnjih. Kako je Dubrovački dnevnik prvi pisao, zasad je poznato kako će dio putnika najvjerojatnije ići u karantenu ili samoizloaciju, a kako će putnici iz BiH i Crne Gore biti, uz policijsku pratnju, prebačeni do njihovih matičnih država. No, to su neslužbene informacije koje bi u ovakvim situacijama trebale biti svedene na minimum, pored Stožera čija je dužnost informirati javnost, a on to nije napravio ni nakon više od dvije ure. Vrijedi spomenuti kako je slijetanje aviona iz žarišta epidemije sasvim sigurno izvanredna okolnost oko koje se već trebalo očitovati.

Ostaje se tek nadati kako neće biti nešto ozbiljnijih izvanrednih okolnosti od ove. A ako i bude, ostaje se nadati kako će za to nadležno tijelo pravovremeno informirati javnost te barem stvoriti atmosferu da su sigurni i da im mogu vjerovati, a da mediji neće trebati 'gatati iz graha'. 

Popularni Članci