test

Konavljanin koji je primio batine bi pristao primiti još i više njih pod ovim uvjetom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Facebook
Komentara na društvenim mrežama na temu nepoštenog, pristranog, potkupljenog suđenja na dnevnoj bazi ima na stotine.

Društvo smo koje svakodnevno potkupljuje nogometne sudce, pravosudne sudce, pravosudne policajce, svakakve sudce. Nemam pojma tko je pretučeni momak, ne interesira me, ali motiv zbog kojeg ga je netko namlatio je degutantan i za društvo i za nogometnu zajednicu. Općenito se mlatiti bilo gdje i u bilo kojem stanju je jadno, posebno kada više njih napada jednoga. Znaju akteri da ti ni u nogometu nije dopušteno, nije moralno, a još manje zakonito.

Momak koji igra u jednom nogometnom klubu u Konavlima se požalio na suđenje u korist drugog nogometnog kluba. Vjerojatno se zapitao je li mu u životu treba odvajati svoje vrijeme za treninge, putovanja i u utakmice ako ljudi koji sude ne sude kako treba i na očigled kradu i varaju.

I godinama se na travnjacima krade i vara, posebno u županijskim ligama. Uzročnika ima i više nego puno, a jedan od glavnih je novac. Jedna od većih gluposti je što klubovi domaćini plaćaju sve suce (ono što im pravilnik nalaže) za suđenje jednako kao i delegate, plaćaju im putne troškove, a nitko ne gleda što im još plaćaju za "pošteno suđenje", ono što je nekad davno platio uz prislušne uređaje predsjednik Hajduka Maleš, pa potom nestao s nogometne scene zauvijek.

Prije pet, šest godina smo bili svjedoci priče iz Metkovića s jednog turnira kada se sudac pokušao prodati za 350 eura i veliku picu. Ne samo da se prodavaju službene utakmice nego i juniorski turniri gdje jadna naivna djeca igraju s očekivanjima kako će bolji pobijediti.

I onda se nađu trojica jakih koja kao ne znaju kako sustav funkcionira (moš mislit) i krenu suditi na svoj način. Traže igrača Konavljanina, s čijim bratom dijele svlačionicu u Slavenu i namlate ga toliko da ga hospitaliziraju u Opću bolnicu Dubrovnik.

Nije to čak niti najveći problem društva jer se kriminal svakodnevno događa ali javilo se društvo, zivkajući redakcije i pitajući se zašto su objavili imena počinitelja. Nitko nije našao shodno osuditi ili opravdati čin trojice nogometaša ali su pronašli krivce; novinare.

I nije uopće na kraju po njima problem tko je koga namlatio, problem je veći jer sada selo zna tko je to bio. Nije problem što je momak nastradao zbog vlastitog mišljenja nego je on sam problem jer ima i on svoje "grijehe" koje su mu ponovno anonimno iskapali po Konavlima.

A stvarni problem je institucija pod čijom kapom se događa nogomet u našoj Županiji. Problem je što ovakvih sudaca, podmitljivih i korumpiranih ima više od onih normalnih sudaca kojima je dovoljan normalan i pošten život bez sušte potrebe uništavanja malih klubova za par eura i uništavanje sporta koji je inače najpopularniji, kako u Europi, tako i u našim krajevima.

Vjerujem da bi momak koji je u vrijeme Uskrsa završio u bolnici pristao i na brojnije ozlijede samo da de ova farsa od nogometa završi i da nogomet bude ono što se od njega očekuje, igra talenta naspram igre novaca i korumpiranih dionika.

Popularni Članci