KOMENTAR Zora dubrovačka svanula, a premijer još spava u Zagrebu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Prosvijetlili su ga Zora dubrovačka i Dubrovačke ljetne igre.

Dug i težak tjedan bio je to u životu jednog premijera i predsjednika stranke. Europa prijeti sankcijama. BDP i dalje u padu. Bolnice u štrajku. Prosvjedi u Vukovaru. Kritike pljušte sa svih strana. I onda se još ta Aleksandra Kolarić usudi javno ga uspoređivati s Ivom Sanaderom i HDZ-om. 'Ovako više ne može,' rekao je premijer i u stilu Račanovog 'odlučno možda,' možda odlučio uzeti stvar u svoje ruke. Veće probleme nije moguće lako riješiti u dvije minute, ali mali problem poput Aleksandre Kolarić jest. Predsjedništvo ju je izbacilo iz stranke. Osjetivši naglo olakšanje zbog barem jednog riješenog problema, premijer se odlučio nakratko opustiti uz popularnu seriju 'Zora dubrovačka.'

U tom trenutku sinula mu je briljantna ideja, poput sunca u ranu dubrovačku zoru iznad Srđa. Hrvatska ima i Dubrovnik! SDP ima Dubrovnik, a Dubrovnik ima SDP!' Premijer je, naprosto, zbog brojnih nerješivih nacionalnih problema posljednje vrijeme u potpunosti zaboravio kako Dubrovnik uopće postoji. Nažalost, nakon naglog prosvjetljenja uslijedio je pravi sumrak, ili bolje rečeno potpuni mrak. Premijeru se smrklo. Sa zgražanjem se prisjetio zašto je uopće taj Dubrovnik potisnuo u zaborav, a razlog nije otežan pristup zbog prometne izoliranosti, za što također nema rješenje. Ni sam nije znao što mu teže pada. Loš izborni rezultat stranke, pogotovo kandidata na kojemu je inzistirao, ili činjenica kako je SDP u Dubrovniku na vlasti u dogovoru s političkim suparnikom, HDZ-om. 'Ovako više ne može ni u Dubrovniku,' mislio je premijer i odlučio raspustiti vodstvo dubrovačkog SDP-a. On jednostavno tamo gore u Zagrebu najbolje zna što je najbolje za Dubrovnik i dubrovački SDP.

Baš kao što je to znao i ranije, kada je odlučio kako SDP u Dubrovniku mora napraviti otklon od politike Andra Vlahušića, iako su četiri godine uz ovog HNS-ovca politiku u Dubrovniku vodili i dva zamjenika i predsjednica Gradskog vijeća, svi iz redova SDP-a. Kakva je ta politika bila, pokazala je volja većine dubrovačkih birača na izborima. Premijer je također inzistirao na samostalnom izlasku SDP-a na lokalne izbore i na samostalnom kandidatu. Inzistirao je da to bude tadašnji Vlahušićev zamjenik, koji je na kraju dobio podršku tek osam posto građana.

Ranim jutrom kada je svanula ta postizborna dubrovačka zora, premijer je shvatio kako je pogriješio i dao podršku Andru Vlahušiću u drugom krugu, a što je većina birača SDP-a napravila i ranije. Onda se dogodio taj nesretni 'Dubrovački dogovor' kao jedina opcija koja nije rezultirala novim izborima za Gradsko vijeće u Dubrovniku. I to je Milanović podržao, ali dobro imajući na umu kako je šutnja često zlato. Nije mu lako bilo prihvatiti činjenicu kako je upravo on najviše odgovoran i za taj dubrovački dogovor. Da nije inzistirao na samostalnom izlasku SDP-a na izbore, sve bi bilo drugačije.

Odmah mu se opet smračilo. Da bi stvar bila još gora, Milanović se na koncu počeo prisjećati svih dubrovačkih zora i sumraka koje je ove godine propustio iz prkosa. Nije došao u Dubrovnik za vrijeme kampanje. Njegov suparnik iz HDZ-a Tomislav Karamarko došao je čak dva puta. Nije došao na otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara. Nije upriličio niti jedan protokolarni sastanak u Dubrovniku cijelu godinu! Toliko ga dugo u Dubrovniku nije bilo da je zaboravio čak i kako grad izgleda, a kamoli neke druge stvari poput dubrovačkog dogovora, pa i samog govora. Ionako ga je uvijek nerviralo to dubrovačko 'zavlačenje'. Sreća u nesreći je što je barem malo više uživao u Zori dubrovačkoj. Naglasak mu nije smetao.

Veoma mu je ipak bilo žao zbog bojkotiranja ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara. Čuo je kako su one ove godine bile poprilično 'zagrebačke' s naglaskom na izraziti zagrebački naglasak u ovogodišnjim premijerama. Posebno ga je oduševila činjenica što su njegovi sugrađani iz Zagreba, članovi festivalskog ansambla, uspjeli ono što je i njemu samome nedosanjani san. Sve su probleme toga grada s juga definirali i riješili već gore na sjeveru. Sve što im je preostalo napraviti bilo je doći odglumiti te uloge kroz par dramskih premijera, reći ovim glupim Dubrovčanima kako im Grad umire, kako će ih gosti s kruzera otjerati u grobove, kako su izgubili Srđ, kako zapravo nemaju život i kako ne znaju što imaju i što je taj grad nekada bio. Ali to nema veze, jer taj Grad to ionako više nema, niti će ikada imati jer je zapravo već umro i treba ga zaboraviti. Takva se poruka ovogodišnjih zagrebačkih Dubrovačkih ljetnih igara pronijela kroz čak tri od četiri dramske premijere.

Nisu samo Ljetne igre, oduševila je premijera i Jelena Veljača. On iz Zagreba mora promišljati kako bi Dubrovnik trebao sada živjeti, dok je njoj puno teže jer se mora, tamo negdje iz Zagreba danas, vratiti u dubrovačku prošlost. I to bolnu prošlost, koja još uvijek nosi rane i ožiljke na Dubrovčanima koji su je proživjeli. 'Ako može Jelena Veljača ući u srž Dubrovnika i Dubrovčana, mogu i ja,' mislio je premijer i zadovoljno se osmjehnuo shvativši kako je uz Aleksandru Kolarić danas donio još jednu dobru odluku. Raspustio je vodstvo dubrovačkog SDP-a. Sad kad je pronašao krivce, nitko više neće ni promisliti kako su upravo njegove krive zagrebačke odluke dubrovački SDP dovele na niske grane gdje je danas.

I premijer je te noći utonuo u bezbrižan san, ali zavraga, sanjao je zoru dubrovačku. Sanjao je kako je konačno pošao u taj zaboravljeni Grad koji umire i kako je svaki dan živio i budio se pod tim južnim nebom. Na svojoj koži osjetio je stvarne probleme i potrebe tamošnjih ljudi. Zgrožen onim što je doživio sanjajući život u Dubrovniku, donio je još jednu odluku. 'Nikada više neću gledati Zoru dubrovačku prije spavanja!'

Kao i svakog drugog dana, u Dubrovniku je svanulo i tog jutra. Poviše Srđa se naziralo sunce i obasjalo Grad 'koji umire.' Svanut će i 10. srpnja sljedeće godine. U zori dubrovačkoj tada će opet uživati brojni zagrebački glumci. I s dramske, i s političke scene. Možda se pojavi i Jelena Veljača, a možda i sam premijer. Naravno, ukoliko mu upale sve odluke koje je za ovaj grad donio. Iz Zagreba. 

Popularni Članci