Umro bl. Alojzije Stepinac, Kasparov izgubio u šahu od računala, umorstvo u ringu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Povijest je uistinu jedna debela knjiga u kojoj svaka stranica, svaka rečenica i svaka riječ ima svoju bitnu ulogu. Teško je govoriti koji su događaji bitni, a koji nisu, jer ipak svi su imali su veliki utjecaj na sadašnjicu i s razlogom su se i našli zabilježeni u povijesnim stranicama.

Na današnji dan 1960. godine umro je blaženi Alojzije Stepinac. Sa samo 36 godina i nepune četiri godine svećeništva papa Pio XI. imenovao ga je 1934. biskupom. Za biskupa je zaređen 24. lipnja u zagrebačkoj katedrali postavši tako najmlađim biskupom na svijetu.

Za vrijeme II. svjetskog rata, nakon njemačke okupacije Jugoslavije uspostavljena je Nezavisna Država Hrvatska, oslonjena na sile osovine. Stepinac se u to vrijeme nije vezao ni uz koju političku stranku ili pokret.

Bio je dosljedan u svom rodoljublju, ali nadasve vjeran pastirskom poslanju. Osuđivao je rasna, ideološka i politička progonstva te u svim svojim javnim nastupima zahtijevao je poštivanje svake osobe, bez razlike rase, narodnosti, vjere, spola i dobi. Spašavao je progonjene Židove, Srbe, Cigane, Slovence, Poljake, kao i Hrvate komuniste.

Bio je zatvaran nekoliko puta, a kraj života dočekao je u zatočeništvu na koje je bio osuđen 19. listopada 1946. iznuđenim svjedočenjima i lažnim dokazima. Radi kreposnog života i mučeničke smrti papa Ivan Pavao II. Proglasio ga je blaženim u Mariji Bistrici 3. listopada 1998 .

Deep Blue bilo je računalo tvrtke IBM usavršeno za igranje šaha. Upravo na današnji dan 1996. godine ovo je računalo pobijedilo tadašnjeg svjetskog prvaka u šahu Garija Kasparova i to u sicilijanci (šahovsko otvaranje potezima). Kasparov je sa Deep Blueom igrao i 1997. godine, ali je opet izgubio te je tražio revanš optužujući IBM za varanje. Zahtjev mu je odbijen, a Deep Blue je rastavljen.

Na današnji se dan u Madison Square Gardenu u New Yorku odigrao meč u teškoj kategoriji između Ernia Schaafa i Prima Carnere. Meč je trebao trajati 15 rundi, ali je u 13. rundi 205 centimetara visoki i 129 kilograma teški Talijan Primo Carnera nokautirao Schaafa takvom silinom da ga je bacio u komu. Schaafa su odnijeli u bolnicu i podvrgli operaciji, no nije mu bilo pomoći. Umro je četiri dana kasnije, na Valentinovo. Primo Carnera postao je ubrzo svjetski prvak u teškoj kategoriji.

Popularni Članci