Tom i Jerry slave 73. rođendan

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Djetinjstvo je jedno od najljepših životnih perioda, samo to čovjek na žalost kasno shvati. Ipak što bi bilo djetinjstvo ako se ne odrasta uz Tom i Jerrya. Naime ova dva dugovječna animirana lika danas slave 73 godine postojanja. Pa što još reći nego sretan im rođendan.

Crtani likovi Tom i Jerry jedna su od neizostavnih uspomena iz djetinjstva. Naime, na današnji dan 1940 prvi put javno je prikazan crtani film Tom i Jerry. Dugovječna priča ove dvojice likova krenula je kada je filmski studio Metro-Goldwyn-Mayer angažirao kreativni dvojac Hannu i Barberu da osmisle crtani film koji bi se temeljio na vječnom rivalstvu mačke i miša.

Tom & Jerry nagrađen je sa čak sedam Oscara, a magazin Time uvrstio ga je među najbolje televizijske emisije svih vremena. Tijekom godina mijenjali su se autori crtića, televizijske mreže koje su ih emitirale, a napravljen je i spin-off po uzoru na original.

Autorima su često zamjerali političku nekorektnost i agresivnost likova, no optužbe nikad nisu previše ozbiljno shvaćene. Ipak, neke scene iz crtića su se izbacivale, a u Velikoj Britaniji se prije nekoliko godina raspravljalo u kojoj mjeri su Tom i Jerry primjereni za mlađe gledatelje.

Ipak, nekako su sve te rasparave suvišne jer još uvijek genracije i genracije odrastaju gledajući ovaj, već, kultni crtić.

Popularni Članci