Štrajk liječnika i medicinskih sestara u Općoj bolnici Dubrovnik, Ostojić dežura na 'bijelom telefonu'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Maro Bošnjak, Kenova.Info
Počeo je štrajk Sindikata liječnika i medicinskih sestara u hrvatskome bolničkom zdravstvenom sustavu, koji traže novi kolektivni ugovor kojim bi se povećali iznosi dodataka za prekovremene sate, dežurstva i pripravnosti. U Općoj bolnici Dubrovnik štrajk je započeo u 7.30 sati.

-'Nije nam cilj stvarati neprijateljske odnose ni s građanima, ni s medijima. Ne štrajkamo jer nam se štrajka, nego zato što smo prisiljeni na to,' izjavio je predsjednik Štrajkaškog odbora dubrovačke podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Damir Šimunović za Dubrovački dnevnik.Prema njegovim riječima, sve što je ministar Rajko Ostojić izjavio posljednjih nekoliko dana o štrajku je laž.

Autor fotografija je Maro Bošnjak, čiju galeriju možete vidjeti ovdje.

-‘Nama je dosta te nepravde i nemamo izbora. Ni Vlada, ni Ministarstvo nemaju razumijevanja za nas, a mislim da nam je lošije nego drugima u Hrvatskoj,’ kazao je Šimunović. Kako kaže, radit će se onako kako se radi nedjeljom, a to obuhvaća poslove vezane uz osnovnu zdravstvenu brigu i skrb te osnovnu terapiju i liječenje, kao i hitne slučajeve.

Dva pokušaja mirenja i nastavak pregovora su propali jer liječnici traže potpis kolektivnog ugovora koji su ministru Rajku Ostojiću dostavili prije 42 dana. On to odbija jer je, kaže, riječ o nezakonitu ugovoru koji je srušio Županijski sud.

Kada će se nastaviti pregovori, još se ne zna. Iz ministarstva zdravlja su poručili kako će bolnice pružati osnovnu zdravstvenu skrb, kao i hitnu intervenciju. Oni koji su naručeni na pregled, a neće biti primljeni, trebaju se javiti na bijeli telefon Ministarstva koje će nakon štrajka kontaktirati sa svima kojima je otkazana zdravstvena skrb te nastojati dogovoriti što raniji novi termin.

Vrata svih obiteljskih liječnika će biti otvorena, bez obzira na štrajk kolega u bolnicama. Bilo da je li riječ o običnoj glavobolji, virozi ili, pak, previjenju pacijenti se u ambulantama opće prakse neće odbijati.

Ministarstvo zdravlja na svojim stanicama objavilo je Upute pacijentima o postupanju tijekom štrajka

-'Ministarstvo zdravlja uvelo je i 24-satno dežurstvo na svoja dva komunikacijska kanala preko kojih nam se obraćaju građani - na Bijelom telefonu 0800 7999 te na e-mail adresi pitajtenas@miz.hr , koja se nalazi na službenoj stranici Ministarstva zdravlja www.zdravlje.hr. Pozivamo građane da nas tijekom štrajka, putem Bijelog telefona i e-maila pitajtenas@miz.hr , izvijeste o mogućim slučajevima kršenja prava na zdravstvenu zaštitu', kaže se u priopćenju Ministarstva. 


 

Popularni Članci