Šešelju izricanje presude odgođeno na neodređeno

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: B92
Izricanje nepravomoćne haške presude vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju za zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini odgođeno je na neodređeno vrijeme nakon što je sudac Frederik Harhoff izuzet zbog pristranosti iz tročlanog sudskog vijeća koje je 30. listopada trebalo objaviti presudu, objavio je u utorak Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Predsjedavajući vijeća Jean-Claude Antonettidonio je odluku o odgodi ročišta nakon što su se tužitelji i drugi suci koji su se protivili izuzeću Harhoffa žalili na odluku o njegovu isključenju.


Krajem kolovoza posebno sudsko vijeće ICTY-ja prihvatilo je zahtjev Vojislava Šešelja za izuzećem suca Harhoffa zbog njegove pristranosti.

Šešelj je u srpnju podnio zahtjev za izuzećem danskog suca iz vijeća pošto je u lipnju u mnogim medijima objavljeno privatno pismo' suca Harhoffa u kojem se sugerira da je predsjednik Haškoga suda Theodor Meron pod pritiskom zapadnih sila poput SAD-a i Izraela donio neke oslobađajuće presude, među kojima i onu u predmetu 'Gotovina i Markač'..

Šešelj je zaključio da pismo pokazuje sklonost suca Harhoffa da osuđuje ratne zapovjednike i jasno pokazuje da Harhoff 'nije nepristran i neutralan sudac koji samo razmišlja o utvrđivanju istine'.

 

(izvor: B92, Jutarnji)

Popularni Članci