'

Njen život je poruka da politika može biti časna profesija

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Uvijek se rado sjećamo osnivačice naše stranke, prve, a potom i počasne predsjednice HNS-a, Savke Dabčević Kučar, posebno 6. prosinca, na dan kada je 1923. godine Savka rođena. Savka je rođena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, točnije u Korčuli, čime smo mi u Dubrovačko-neretvanskoj županijskoj organizaciji još više ponosni na našu Savku.

Savka Dabčević-Kučar bila je žena ispred svog vremena, a cijeli njen život jasna poruka kako politika može i mora biti časna profesija.

Važnost Savke Dabčević-Kučar prelazi okvire HNS-a. Kao jednoj od istaknutih sudionika Hrvatskog proljeća, početkom 70-ih godina nije joj bilo lako promovirati ideje koje su izlazile iz okvira planskog, ideje o liberalnijem pristupu u političkom i gospodarskom životu tadašnje Hrvatske, ideje o tržišnom gospodarstvu i pravednijoj i korektnijoj raspodjeli ostvarenih dobiti unutar zemlje, istaknuo je, prisjećajući se Savke, predsjednik HNS-a Radimir Čačić.

„Nije bilo ni jednostavno, ni lako. Takve su ideje i njihova realizacija tražile jako puno znanja i sposobnosti da se artikuliraju i, kroz tadašnje sustave, politički nametnu. To se nije moglo ostvariti ako niste funkcionirali u okviru tadašnjeg sustava, tako da je bilo vrlo logično da se Savka, koja je bila prvi ženski doktor ekonomije u Hrvatskoj, probila kroz taj politički sustav. Bila je zvijezda, i politička i osobno. Trebalo je puno hrabrosti i puno znanja, puno šarma i karizme, što je Savka sve imala“, rekao je Čačić.

Potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić prisjetila se stavova koje je Savka zagovarala, a s kojima je HNS počeo 90-tih godina, u vrijeme kada je glavno pitanje bilo uspostavljanje samostalne države.

„Savka je imala vrlo snažan hrvatski identitet, ali nije bila nacionalist, dakle nije bila netko tko je mrzio druge ili na bilo koji način zagovarao diskriminaciju, tu je uvijek bila vrlo jasna. U uvjetima 90-ih, iako se sada čine dalekima, to je bilo, ne samo hrabro, nego i vizionarski“, istaknula je Pusić podsjećajući na ideju da se Hrvatska mora graditi na svom snažnom identitetu i snazi, a ne na nacionalizmu.

„Imala je neobično razvijenu sposobnost komuniciranja s ljudima. Ljudi su je jako voljeli, što nije utjecalo na njezinu oštrinu. Ona je bila prilično oštra, ali je tim dobrim načinom i šarmom imala sposobnost privlačenja i okupljanja ljudi, koja je u politici, iako čovjek ne bi rekao tako, izrazito rijetka. Okupljala je ljude koji se nužno ne slažu u svemu, dakle nije bila osoba koja isključuje, nego netko tko uključuje, a imala je snažan osjećaj za ljude“, zaključila je Pusić.

Potpredsjednik Dubrovačko-neretvanske ŽO HNS-a
Valentin Dujmović

 

Popularni Članci