'

SUSRET RIJEČI Vedran Benić i Vedran Mezei na tribini o Gradu kao književnoj inspiraciji i kulisi za priču

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U okviru manifestacije Mjeseca hrvatske knjige, Dubrovačke knjižnice organiziraju tribinu “Susret riječi” čiji su gosti Vedran Benić i Vedran Mezei i koja će se održati u četvrtak, 20. listopada u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad (Saloča od zrcala).

Grad kao književna inspiracija i kulisa za priču; isprepletenost povijesnih činjenica i fikcije; životne priče rastegnute između kopna i mora; likovi koji teže za sigurnošću i slobodom; poveznice su dvaju romana: Trinaesti otok – Vedrana Benića (Društvo dubrovačkih pisaca, 2021.) i Treći ključ – Vedrana Mezeija (Ibis grafika, 2020.) Što se krije iza „velike“ povijesti, koliko su slobode povijesnim likovima u svojim romanima dali autori, kakav je odnos između stvarnosti i fikcije, neka su od pitanja na koje ćemo pokušati dobiti odgovore prilikom ovoga susreta riječi.  

O gostima:

VEDRAN BENIĆ (1951.) doajen je dubrovačkog radijskog i TV novinarstva. Autor je 25 dokumentarnih filmova prikazivanih u zemlji i inozemstvu, posvećenih raznovrsnim dubrovačkim temama i s posebnim senzibilitetom za ljude ili priče koje tzv. „velika“ povijest zaobilazi. Među njima je i TV serija „Storije o neponovljivima“ (2017.) o onim jedinstvenim Dubrovčanima za koje je skovan poseban naziv – oriđinali. Serija je značila početak uspješne umjetničke suradnje sa sinom Lukšom, dipl. TV i filmskim redateljem, koja na dokumentarnim projektima traje i danas.

Objavio je više od 40 književnih i publicističkih radova u nizu časopisa i književnih listova kao što su Vijenac, Kolo, Dubrovnik, Hrvatska revija, Dubrovački horizonti, Literat i drugi. Zbirka pripovijesti Trinaesti otok (Društvo dubrovačkih književnika, 2021.) druga je Benićeva knjiga. Prva, Dubrovački spomenar (arsIRIS, Zagreb 2012.), bila je 2013. u najužem izboru za nagradu Kiklop u kategoriji debitantskog izdanja, te za nagradu Jutarnjeg lista za publicističku knjigu godine. Uz ostala priznanja, dobitnik je nagrade Zlatno pero Hrvatskog novinarskog društva 1993. godine, te Nagrade Grada Dubrovnika 2013. za dugogodišnji publicistički doprinos promicanju Dubrovnika.

VEDRAN MEZEI rođen je 1976. godine u Dubrovniku gdje je diplomirao na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu, smjer turizam IV stupanj. 2017. godine objavio je knjigu „Tu sam – 7 priča na putu do odredišta“, najprije na engleskom jeziku preko izdavačke platforme Amazon, da bi 2018. godine knjiga bila objavljena na hrvatskom u izdanju izdavačke kuće Ibis-grafika iz Zagreba. Pojedini književni portali uvrstili su ovaj naslov među najbolja ostvarenja domaćih autora u tekućoj godini i u nepuna dva mjeseca tiskano je drugo izdanje. U sklopu promocije knjige Vedran je „Tu sam“ predstavio i u zagrebačkom i dubrovačkom zatvoru. Njegov roman „Treći ključ“ objavljen je 2020. godine nakon čega su organizirane čak tri promocije hrvatskog izdanja, a godinu poslije i dvije promocije engleskog izdanja, na taraci ruševnog ljetnikovca Bettera u Mlinima gdje se odvija i dio radnje ove priče. Od 2021. godine Mezei je inicijator i voditelj programa „Šetnje kroz povijest Mlina“ u kojem se kroz obilazak povijesnih lokaliteta turistima predstavljaju mjesta, događaji i povijesne ličnosti spomenute u knjizi. Tijekom ljetnih mjeseci možete ga sresti u nekim od renomiranih hotela u Dubrovniku i okolici gdje izvodi glazbu uživo. Pored pisanja i glazbe veliki je zaljubljenik u putovanja pa iskustva iz drugih zemalja i gradova na posredan način prenosi u svoja književna djela.