Ministarstvo komentiralo Toljin godišnji u veljači. Poželjno je da ga koristi kad su praznici, no može i iznimno, kad je New York u pitanju

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Ministarstvo znanosti i obrazovanja odgovorilo je na upit Dubrovačkog dnevnika oko toga može li ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja koristiti svoj godišnji i mimo kolektivnog godišnjeg odmora. Iz Ministarstva su odgovorili kako ravnatelji, kao i ostali zaposlenici školskih ustanova, godišnji odmor u pravilu koriste za vrijeme odmora učenika, međutim kako su i mišljenja kako ne postoji zapreka da zaposlenici školske ustanove iznimno, uzimajući u obzir potrebe organizacije rada i mogućnosti za odmor pojedinog radnika, određeni broj dana godišnjeg odmora koriste i u drugo vrijeme odnosno u vrijeme nastavnih dana.

"Sukladno članku 27. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama godišnji odmor zaposlenika u pravilu se podudara sa zimskim, proljetnim i ljetnim odmorom učenika, a trajanje godišnjeg odmora zaposlenika u Školi utvrđuje se na način da se na 4 tjedna, odnosno 20 radnih dana dodaju dani godišnjeg odmora prema pojedinim kriterijima, s tim da ukupno trajanje godišnjeg odmora ne može iznositi manje od četiri tjedna, niti više od 30 radnih dana.

Sukladno članku 38. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama godišnji odmor zaposlenika u pravilu se podudara s odmorom učenika, a zaposlenik za svaku kalendarsku godinu ima pravo na plaćeni godišnji odmor u najkraćem trajanju propisanom općim propisom o radu. Trajanje godišnjeg odmora utvrđuje se tako da se na najkraće trajanje godišnjeg dodaju dani godišnjeg odmora prema kriterijima utvrđenim ovim kolektivnim ugovorom. Ukupno trajanje godišnjeg odmora ne može iznositi manje od najkraćeg trajanja toga odmora utvrđenog Zakonom o radu, niti više od 30 radnih dana," stoji u odgovoru Ministarstva na upit Dubrovačkog dnevnika. 

Toljina odvjetnica Viktorija Knežević jučer je komentirala kako Tolja ima pravo koristiti svoj godišnji odmor i tijekom nastavne godine. S druge strane, savjetnica u uredu gradonačelnika Olga Muratti, koja je 35 godina provela radeći kao tajnica u OŠ Marina Držića, kazala je kako to nije praksa te kako se nastavnom osoblju godišnji mimo onog propisanog kolektivnim ugovorom ne odborava, pa čak ni kad je riječ o majkama s bebama, a kamoli kad je u pitanju put u New York. 

RAVNATELJICA GIMNAZIJE NIJE GOVORILA ISTINU Katarina Tolja je New York platila od javnog novca, zaobišla je školski odbor

TOLJINA ODVJETNICA O PUTU U NEW YORK Viktorija Knežević: Ravnateljica je smjela koristiti godišnji u ovom dijelu godine

LAGALA O FINANCIJAMA, ŠKOLA TAJILA NEW YORK Može li Tolja nakon svega i dalje biti ravnateljica Gimnazije?

Muratti o putu ravnatelja u New York: Tolja nikako nije mogla uzeti godišnji tijekom nastavne godine, to se ne dopušta ni majkama s bebama!

Tolja odgovorila kako je platila New York, nejasno zašto Školski odbor nije znao ništa o tome

S BOLOVANJA U NEW YORK I ravnateljica Gimnazije otputovala na 'stručno usavršavanje', iz škole kriju gdje je pošla

Popularni Članci