Muratti o putu ravnatelja u New York: Tolja nikako nije mogla uzeti godišnji tijekom nastavne godine, to se ne dopušta ni majkama s bebama!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: DD
Višegodišnja tajnica u Osnovnoj školi Marina Držića i sadašnja savjetnica gradonačelnika Olga Muratti prokomentirala je za Dubrovački dnevnik odlazak ravnatelja na 'studijsko' putovanje u New York, među kojima je i ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja. 

Podsjetimo, riječ je o studijskom putovanju u sklopu kojeg ravnatelji provode nekoliko sati tijekom jednog dana u posjetu jednoj školi i Department of Education, dok su ostali dani rezervirani za razgledanje, šoping, krstarenja, druženja, večere... Tolja je prije samog putovanja bila na bolovanju, a iz Dubrovačko-neretvanske županije su odgovorili na upit Dubrovačkog dnevnika kako je, prema njihovim saznanjima, za potrebe putovanja u New York uzela godišnji odmor. Muratti tvrdi kako ga nikako nije mogla uzeti.

"Posve mi je nepoznato kako netko može uzeti godišnji odmor tijekom trajanja nastave, dakle mimo kolektivnog godišnjeg odmora koji se u školama koristi tijekom ljeta. Naime, zna se dogoditi da se žene vrate s porodiljnog te žele iskoristiti godišnji odmor koji im je ostao, a koji im je prijeko potreban zbog djeteta i to im se ne dopusti odnosno dopusti im se samo kad su praznici u pitanju pa mi nije jasno kako je dopušteno za putovanje uzeti ga tijekom trajanja nastavne godine. To je jednostavno nemoguće," izjavila je Muratti dodavši kako se postavlja pitanje kako je Tolja dobila godišnji odmor za vrijeme trajanja nastave, kao i zašto ga je dobila ako je to za druge nemoguće.

"Kao prvo, to je nedopušteno, a kao drugo, baš ravnatelj to ne bi smio koristiti jer bi trebao biti primjer i jer on uređuje pravila. Znači, takvo što je nemoguće, a i da je moguće, pitanje je koliko to sebi ravnatelj smije dopustiti," prokomentirala je Muratti.

Muratti je prokomentirala i kako spomenuti put u New York nikako nije stručno usavršavanje, ne samo zbog itinerara u sklopu kojeg ravnatelji svega nekoliko sati jednog dana provode u posjetu obrazovnim ustanovama, dok je ostatak putovanja turističkog karaktera, nego i zbog drugih karakteristika puta.

"Smiješno je da netko tvrdi kako je put u New York stručno usavršavanje. Možda bi se to moglo tako okarakterizirati da su na put recimo išli članovi Povjerenstva za vrednovanje kako bi u naš sustav ugradili neka rješenja iz američkog sustava. Koje je svrha ravnatelja u toj priči? Što će to oni tamo vidjeti, a da mogu implementirati kod nas? Koliko su naši zakonski okviri uopće usuglašeni s američkima po tom pitanju pa da se to može?," pita se Muratti.

Podsjetimo, iz Županije su jučer odgovorili kako je prema informacijama s kojima raspolažu ravnateljica u New York pošla za vrijeme svog godišnjeg odmora, a troškove puta snosi sama.

Također, Dubrovački dnevnik je prije gotovo dana pokušao kontaktirati Tolju putem mobitela, no ona nije odgovorila na poziv. Nakon toga joj je putem SMS-a upućen upit o tome iz kojih sredstava je njeno putovanje financirano, zašto ga navodno namjerava platiti iz osobnih sredstava ako je riječ o stručnom usavršavanju koje se uglavnom plaća od školskog novca te je li doživjela putovanje kao 'stručno usavršavanje' i ako nije, zašto je odlučila u istom sudjelovati. Odgovor do danas nije stigao.

Nije stigao ni odgovor iz Gimnazije Dubrovnik na upit Dubrovačkog dnevnika koji je poslan prije dva dana o tome je li Tolja sama financirala svoj put u New York i je li još uvijek na bolovanju, kao ni odgovor kad bi mogli dostaviti potrebne podatke.

SLUŽBENO POTVRĐENA PISANJA DD-A Katarina Tolja je u New Yorku, s bolovanja pošla na godišnji

S BOLOVANJA U NEW YORK I ravnateljica Gimnazije otputovala na 'stručno usavršavanje', iz škole kriju gdje je pošla

Popularni Članci